“Ню Йорк Таймс”: Планът за спасяване на проблемната българска банка удари на камък

Migration Image

Съдбата на българската Корпоративна търговска банка, от която бяха изтеглени огромни суми пари през миналия месец, става все по-мрачна, след като властите не успяха да се договорят за спасителен план. Това пише New York Times в коментар за последните събития в България.

Изданието припомня, че Корпоративна банка трябваше да отвори в понеделник (21 юли), но все още продължава да бъде затворена, тъй като властите спорят по въпроса дали трябва да бъде спасена от държавата или от частни инвеститори.

"България се бори с най-тежката банкова криза от 1996 г. насам, когато фалираха повече от една дузина кредитори", посочва още "Ню Йорк Таймс". Освен това изданието подчертава, че КТБ е една от най-големите банки в страната и заразата от нея бързо се е разпространила до друг голям кредитор – Първа инвестиционна банка. "Шокираните вложители на банката изтеглиха близо 553 млн. долара за няколко часа на 27 юни, но за разлика от КТБ, Първа инвестиционна банка отвори врати след уверения за подкрепа от страна на правителството", пише още в публикацията.

"Ню Йорк Таймс" отбелязва, че България ще бъде първата страна извън 18-те страни от еврозоната, която ще се присъедини към Единния надзорен механизма, при който банките ще бъдат надзиравани от Европейската централна банка. "Българските власти обявиха през миналата седмица, че ще поискат одит от Европейския банков орган", пише още изданието.

В коментара се припомня още неуспешните планове на управляващите да затворят КТБ и да прехвърлят здравите активи към дъщерната й "Креди Агрикол България", която от своя страна трябваше да бъде рекапитализирана и национализирана, но тези планове също пропаднаха.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст