Лондон притопля многогодишно разследване за смъртта на Литвиненко

Migration Image

След близо 8 години разследвания досега, пускани периодично в ход от 2006 г. насам, – и винаги когато има някакъв по-ярък епизод в необявената студена война между Запада и Русия, делото “Литвиненко” излиза пак от фризера. Вътрешният министър на Великобритания Тереза Мей обяви, че отново започва разследване на причините за смъртта на бившия руски шпионин Александър Литвиненко, съобщават британски медии.Разследването ще установи дали Русия стои зад смъртта на агента.

Литвиненко, бивш офицер от КГБ, почина през 2006 г. в лондонска болница. Смята се, че е бил отровен с радиоактивен полоний 210 при консумиране на чай. “Много се надявам това разследване да бъде някаква утеха за вдовицата”, каза Мей.

Досега правителството отказваше да проведе пълно разследване, за каквото вдовицата на Литвиненко – Марина, отдавна настоява.

Британският върховен съд обаче постанови по-рано тази година, че правителството трябва да преразгледа решението си да не прави разследване.

Съпругата на Литвиненко изрази удовлетворение от новината, че започва поредното разследване за смъртта на съпруга й. По думите на Марина Литвиненко разследването изпраща послание на убийците “без значение колко силни и властни сте, истината ще излезе накрая”.

Семейството на Литвиненко вярва, че той е работил с британските МИ-6 и е бил убит по нареждане на Кремъл.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст