Найденов призова Македония да не злоупотребява с историята

Migration Image

Очакваме македонската страна да изпълни всички условия и критерии за членство в ЕС и НАТО, включително и спазването на принципа на добросъседство, заяви пред журналисти министърът на отбраната Ангел Найденов след срещата с македонския си колега Зоран Йолевски, който е на посещение в страната.

„Тези принципи не включват прояви, които изопачават историческата действителност и които създават настроения срещу едната или другата страна. В случая искам да подчертая антибългарски настроения по повод на различни исторически събития“, изтъкна Найденов.

Според него двете държави трябва да се фокусират върху прояви, които да задълбочат и развият сътрудничеството помежду им.

Военният министър подчерта, че България многократно е изразявала подкрепа за членството на Македония в ЕС, защото това е правилният път за развитие на Балканите.

Той заяви, че по време на разговорите между двете делегации е постигнато съгласие експертна комисия от Министерството на отбраната да направи посещения и оглед на всички военни паметници и гробища на български военнослужещи, загинали на македонска територия. Експертите от министерствата на отбраната на двете страни ще изготвят списък с военните паметни места и ще опишат тяхното състояние и приоритетите за ремонта и възстановяването им. „Това е тема, която е изключително важна както за Министерството на отбраната и за Българската армия, така и за мен самия като министър, особено на фона на отбелязването на стогодишнината от Първата световна война“, каза министър Найденов.

По отношение на двустранните отношения той посочи като основен приоритет и предпоставка за тяхното развитие подписването на договор за добросъседство и сътрудничество, който ще укрепи доверието и партньорството между България и Македония.

Министър Найденов акцентира върху Плана за развитие на сътрудничеството в областта на отбраната, в който са включени 17 мероприятия, свързани с планирани посещения на високо ниво, експертни разговори в областта на управлението на човешките ресурси, военното образование, управлението и контрола на финансите.

Като други важни области за разгръщане на потенциала на отношенията между министерствата на отбраната на двете страни той посочи повишаването на оперативната съвместимост на българската и македонската армии и участието в съвместни тренировки с въоръжените сили на двете страни.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст