Чобанов увери, че оставя страната в устойчиво финансово състояние

Migration Image

Оставяме страната в устойчиво финансово състояние и със стабилен фискален резерв, който без средствата, които чакаме от ЕС, надхвърля 8 млрд. лева. Това заяви пред журналисти финансовият министър Петър Чобанов след последното заседание на кабинета преди да подаде оставка. Според него в следващите няколко месеца това ще даде възможност за "гъвкавост за посрещане на нежелани събития".

Финансовият министър увери, че в централния бюджет ще остане ресурс, който може да се разпределя при нужда за разлика от миналата година, когато е нямало достатъчно средства. Точната цифра обаче не стана ясна, тъй като това зависело от решенията на бъдещия служебния министър на финансите. Чобанов обаче даде да се разбере, че при липсата на актуализация на държавния бюджет 5% буфер в бюджетите на министерствата няма да бъдат освободени.

Експертите на ведомството вече подготвят и доклад за това как се движат бюджетите на отделните министерства. Той ще бъде готов до края на тази седмица. "Мисля, че той ще е полезен, когато дойде служебният министър, да е ясно на каква база стъпва", посочи още той.

Продължават и усилията за размразяване на спрените в края на миналата година плащания по оперативна програма „Околна среда“, посочи финансовият министър и допълни, че по негови изчисления когато това се случи, първите средства, които ще се получат, са в размер на около 470 млн. лева, а това ще намали дефицита.

Петър Чобанов коментира и решението на кабинета да разпредели на различни ведомства в последния момент цели 18 млн. лева. "Исканията за допълнителни пари от ведомствата не са извънредни разходи, а са планирани в централния бюджет, но сега им дойде времето да бъдат гласувани", обясни Чобанов. По думите му одобрената сума от малко над 7 млн. лева за финансовото министерство са далеч по-малко от предварително поисканите от ведомството.

Министърът потвърди думите на премиера Пламен Орешарски, че сега не се налага актуализация на държавния бюджет, като обясни защо все пак е предприета подобна стъпка.

"Актуализацията на държавния бюджет не е толкова належаща, но от гледна точка на голямата несигурност беше редно този проект да бъде внесен, за да се оставят буфери. Ако шоковете продължат да се случват, да има как да се реагира", обясни Чобанов. Според него предложената актуализация на НЗОК също е била прибързана, тъй като парите ще са необходими на касата в края на годината.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст