Нинова доволна от социалната политика на кабинета

Migration Image

От Коалиция за България започнаха да отчитат свършеното от 42-то Народно събрание чрез своите председатели и заместник-председатели на парламентарни комисии. Първи беше представен отчетът на комисията по труда и социалната политика, председателствана от Корнелия Нинова.

"Със съзнание сме, че не сме изпълнили всички очаквания на хората, но сме и със самочувствие за добре свършена работа в областта на социалната политика", заяви тя. Нинова определи този парламент като труден, но ефективен.

"Изминалата година беше силна в областта на социалната политика, 13 млрд. лева стигнаха до 4 млн. българи под различна форма на подпомагане на техния живот и ежедневие", посочи Корнелия Нинова. Тя отбеляза, че социалната комисия е провела 31 заседание, разгледала е 30 законопроекта, имало е седем изслушвания на социалния министър и неговия екип.

Нинова припомни, че бюджетът за 2013 г. беше актуализиран с 40 млн. лева, с които допълнително са стимулирани социални дейности. През 2014 г. е най-силният бюджет в социалната политика от 2000 г. насам и във финансово отношение и като групи хора, които обхваща посочи още тя.

Корнелия Нинова благодари на правителството на Пламен Орешарски, че в най-голяма степен е изпълнило програмата на БСП в социалната политика. "Увеличи се майчинството за отглеждане на дете от една до две-годишна възраст от 270 на 340 лв., максималният осигурителен доход се повиши от 2000 лв. на 2400 лв., замрази се стажът и възрастта за пенсиониране, увеличи се прагът на максималната пенсия, актуализираха се пенсиите, бяха дадени коледни и великденски добавки", отбеляза тя.

Корнелия Нинова отчете и две несвършени неща. По думите й напълно готов е законопроектът за възрастните хора, който остава да бъде приет при добра воля от следващия парламент. "Остава нерешен и въпросът за цялостната пенсионна реформа, която ще се прави от 1 януари догодина", коментира тя. Ще настояваме по тази тема да се търси национално съгласие, добави Нинова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст