“Протестна мрежа”: Кои са VIP-клиентите на КТБ?

Migration Image

“Протестна мрежа” разкри част от хората с най-големи депозити в КТБ в своя сайт noresharski.com. “Решихме да публикуваме събраната от нас и потвърдена информация за имена на хора от българската политика и медии, ползватели на банкови услуги от КТБ АД. Не считаме вземането на кредит за укоримо, но смятаме че не само собствениците на депозити над 196 хиляди лева, а и кредитополучателите са в конфликт на интереси”, заявиха от “Протестна мрежа” пред Нова телевизия.

Поставянето на банката в несъстоятелност също нарушава техните интереси – по закон тогава всички кредити стават предсрочно изискуеми, което означава че техните получатели трябва да покрият сравнително спешно дължимото към банката със собствен средства или нов заем”, казаха още от “Протестна мрежа”.

Кой държи пари в банката?

Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов има над 2 млн лв в затворения трезор, а Иван Костов и неговото семейство (общо над 1 млн лева), почетният председател на ДПС Ахмед Доган (над 880 хиляди лв. и кредитна карта с лимит 40 хиляди евро), депутатът от ДПС Веселин Пенев (над 1 млн. лв), бившия финансов министър Стоян Александров (също с над 1 млн лв.).

Ето кои са другите имена с обществена значимост, за които получихме и потвърдихме информацията от надеждни източници. Поради теоретичната вероятност – макар и минимална – от съвпадение на трите имена на депозантите с тези на други лица, публикуваме някои от имената без директното им назоваване. Оставяме на самите тях и на българските медии да потвърдят или отрекат тази информация.

Име, което съвпада с това на издател на вестник за уикенда излиза в списъка с депозантите със сума от над 2 млн лева. Въпросният вестник за уикенда смени собствеността си преди няколко години и се смята за близък до групата на Делян Пеевски, без да има директна проследима собственост. В сегашната си редакционна политика вестникът следва изцяло тази на групата на медиите на Пеевски.

На име, съвпадащо с това на собственик на “ексклузивна” онлайн агенция и бивш съдружник в гореспоменатия вестник за уикенда, има депозит в банката от над 800 хиляди лева, като в последните няколко дни преди затварянето на банката по сметката са били теглени последователно суми за общо над 4 млн лева. Това прави общата сума на депозитите седмица преди затварянето над 5 млн лв.

Имаме данни за депозити на други бивши и настоящи политици, но поради факта, че те са под покрития от закона максимум от 196 хиляди лева не публикуваме техните имена.

Кой е теглил кредити от КТБ?

В банката, известна със своя рекламен слоган “Клиентите са сни скъпи” и “Елате след първия си милион”, има няколко интересни имена от средите на политици и медии. За отбелязване е, че банката няма активна политика за подобни малки кредити и те са по-скоро изключение в нейната дейност.

Име и лични данни, съвпадащи с това на Ангел Василев Александров – следовател, известен с назначаването на Делян Пеевски в Национална следствена служба “по изключение” – фигурира с ипотечен кредит за закупуване на апартамент на столичния бул. България. Кредитът е изтеглен през септември 2007 г. и е заличен през април 2009 г., което е нетипично кратък срок за погасяване на подобен кредит. В същото време в имотната декларация на следователя за 2008 г. фигурира кредит от 100 хиляди лева от КТБ, и деклариран апартамент в София на цена от 28 хиляди лева т.е. освен за изключително кратко изплащане на кредита има съмнения и за изповядване на цена по-ниска от пазарната и избягване на държавни и нотариални такси, както и за предоставяне на неверни данни пред Сметната палата.

Името на бившия съпредседател на младежката организация на НДСВ Росен Дичев Дичев (заедно с Делян Пеевски) фигурура в списъка на кредитополучатели с заем за парцел и сгради в квартал Горубляне. Кредитът е отпуснат през 2004 г. и е заличен през 2006 г. Към отпускането на кредита Росен Дичев, който е син на прессекретаря на Симеон Сакскобурготски, Галя Дичева, е едва на 23 навършени години.

Имената на издателя Петьо Блъсков и неговия син, Петьо Блъсков – младши, фигурират в два кредита – за закупуване на поземлен имот в кв. Младост от януари 2014 г. и за закупуване на етаж от сграда на ул. “Христо Белчев” в София през 2011 г.

Заместник-председателят на Съюза на вестникарите и разпространителите на печатни издания” (с председател Делян Пеевски) Яне Йорданов Янев фигурира в списъка на ипотеките с кредит за приобиване на апартамент от 116 кв.м. в София. Инициатор на създаването на съюза е Нова Българска Медийна Група. Янев е и в управлението на ИПК Родина.

Списъкът с всички ипотеки на банката е близо 1000 страници и в него има основно фирми и много малък брой кредити на физически лица.

Днес Асен Генов, Георги Илиев, Николай Стайков и Любомир Авджийски гостуваха в „Здравей, България”, за да обяснят, защо са се решили на тази стъпка и защо не нарушават изискването на закона за запазване на банковата тайна.

По думите на юриста Любомир Авджийски задължени да спазват банковата тайна са само служителите на банката, включително синдици, квестори и т.н.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст