Терзиева се надява парите по “Регионално развитие” да бъдат пуснати през септември

Migration Image

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева изрази надежда в края на септември средствата по първа и трета оси на Оперативна програма "Регионално развитие" да бъдат пуснати.

"В постоянен контакт сме с представителите на Европейската комисия и целта, около която се обединихме е обща – да усвоим средствата по програмата навреме, като не допускаме нередности и имаме сигурна система за управление и контрол", каза тя след проведената вчера среща с генералния директор на ГД "Регионална и градска политика" в ЕК Валтер Дефа, съобщиха от регионалното министерство.

В Брюксел министър Терзиева е провела отново разговори с Дефа във връзка с казуса с временно спрените плащания по приоритетна ос 1 "Устойчиво и интегрирано градско развитие" и приоритетна ос 3 "Устойчиво развитие на туризма" по Оперативна програма "Регионално развитие".

Пред журналисти в белгийската столица регионалният министър е съобщила, че плащанията към бенефициентите по проекти по оперативната програма не са спирани.

На срещата с Валтер Дефа регионалният министър още веднъж е представила българската позиция и предприетите от Управляващия орган действия по констатациите, визирани в писмото на ЕК в началото на юни.

По време на разговора Терзиева е подчертала, че българската страна все още не е получила одитния доклад, така както е заловено изискванията. "Въпреки това вече сме подобрили процедурите и контролните листове, свързани с контрола при възлагането на обществените поръчки", обясни Терзиева и е била категорична, че необходимите стъпки са предприети, остава самата процедура, свързана с връчването на одитния доклад, да бъде изпълнена.

"Получих уверение от г-н Дефа, че до няколко дни ще разполагаме с одитния доклад, за да се запознаем с конкретните констатации и да започне истинската процедура по него", е обяснила още регионалният министър.

Терзиева съобщи, че директорът на ГД "Регионална и градска политика" я е уверил, че към България няма по-различно отношение отколкото към всяка друга държава.

В хода на разговора Десислава Терзиева е предложила на Валтер Дефа следващата седмица да се направи техническа среща с одиторите, които ще обучават представителите на УО и бенефициентите, като се разпише точен график, какви действия ще предприеме Управляващият орган по извадките и времето на мисията на одитните органи, за да има яснота, кога ще приключат процедурите.

"С Европейската комисия мислим в една посока и работим в пълно партньорство и днешната среща е показателна в това отношение, което за мен, като министър е най-важното. Мой приоритет е да възстановим плащанията по програмата, дори и поетапно, като започнем с ос 3", заключи министърът.

Срещата на Десислава Терзиева с директора на ГД "Регионална и градска политика" Валтер Дефа е третата техническа среща в Европейската комисия за ускоряване на процеса на възстановяване на плащанията по програмата.

В Брюксел министърът на регионалното развитие е провела и телефонен разговор с евро комисаря по регионалната политика Йоханес Хан. Пред него Терзиева е поставила няколко основни въпроса – получаването на одитния доклад в най-кратки срокове; възможността за поетапно пускане на средствата по Оперативна програма "Регионално развитие" и гарантиране за България на средствата по програмата след пускане на плащанията по първа и трета оси.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст