Парламентът прие оставката на кабинета “Орешарски”

Migration Image

Парламентът прие оставката на правителството на Пламен Орешарскислед близо 3-часови дебати.

"За” гласуваха 180 народни представители, „против” бяха 8 от "Коалиция за България", 7 от същата група и 1 от ДПС се въздържаха.

Дебатите в парламента приключиха с изказване на Пламен Орешарски, който заяви, че това правителство е останало на власт, докато се спазят политическите договорки, а не защото министрите са настоявали да запазят постовете си. Депутатите от БСП и ДПС го изпратиха с аплодисменти.

Гласуването се случи ден, след като премиерът подаде оставка в деловодството на парламента след малко повече от година управление.

Единственият лидер, който се включи в дебатите, беше лидерът на ДПС Лютви Местан. Председателят в оставка на БСП Сергей Станишев и лидерът на „Атака“ Волен Сидеров не дойдоха за оставката на кабинета в парламента. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък излезе от парламента малко след началото на дебатите, като обясни, че не иска да слуша партийни речи и се върна за гласуването.

След падането на правителството държавният глава трябва да проведе консултации с парламентарно представените партии. По Конституция той трябва отново да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидат-премиер на първата политическа сила според резултатите от изборите през 2013 г. В случая това е ГЕРБ. От партията имат най-много седем дни или да съставят кабинет, който да предложат за гласуване в парламента, или да върнат мандата.

Ако ГЕРБ се откаже, мандатът се връчва на втората политическа сила, в случая това е БСП. Ако и те се откажат да съставят правителство в рамките на този парламент, държавният глава има право, по свой избор, да даде възможност за последен трети опит. Тогава проучвателен мандат може да получи всяка една от останалите парламентарни групи – ДПС или Атака.

Цялата процедура може да продължи максимум 21 дни в зависимост колко време всяка партия държи в себе си проучвателния мандат. Минимален срок за връщане на мандата обаче не е определен, т.е. процедурата би могла да бъде скъсена по споразумение между партиите и президента.

Ако никоя партия не състави кабинет, държавният глава разпуска Народното събрание. В същия акт насрочва дата за нови избори. Назначава служебно правителство за този интервал от време, което има за основна задача организирането на предсрочни избори. Вотът за ново Народно събрание трябва да бъде проведен не по-късно от два месеца от прекратяване на правомощията на предходното.

Докато служебно правителство бъде назначено, старият кабинет продължава да функционира.

Кабинетът "Орешарски" стана правителството, управлявало най-кратко в последните 23 години – малко повече от година. В парламента правителството на Пламен Орешарски бе атакувано от опозицията с общо пет вота на недоверие – за провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране, в регионалното развитие и инвестициите, в сектор "Сигурност", в енергетиката и във финансова политика. Управлението на сегашното правителство беше белязано и с редица скандали – изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, протести, спрени еврофондове, банкова криза и т.н.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст