Президентът свиква консултации с партиите още този следобед

Migration Image

Президентът Росен Плевнелиев свиква представителите на парламентарно представените партии на консултации днес следобед, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Разговорите ще започнат в 15 часа, като на тях представителите на партиите трябва да обсъдят как възможно най-бързо да се мине през процедурата за опит за съставяне на ново правителство след гласуваната по-рано днес оставка на кабинета "Орешарски".

По Конституция президентът трябва да даде проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата политическа сила – ГЕРБ. Ако тя откаже или не успее да състави кабинет, тогава мандатът се връчва на втората по големина БСП, ако и тя не успее – на трета – ДПС.

Трите партии вече декларираха, че няма да пробват съставяне на ново правителство и ще преминат конституционната процедура максимално бързо, така че Народното събрание да бъде разпуснато на 6 август, държавният глава да назначи служебен кабинет, който от своя страна да организира провеждането на избори на 5 октомври.

Очаква се на консултациите при държавния глава да бъде обсъдено има ли приоритетни законодателни инициативи, около които партиите могат да се обединят, а парламентът да приеме преди разпускането си.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст