Рано е за отговор на въпроса “Кой?”, смята Орешарски

Migration Image

"Рано е още!", отговори с усмивка премиерът в оставка Пламен Орешарски на журналистически въпрос дали няма все пак няма да отговори на въпроса кой му е предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Орешарски говори пред медиите в кулоарите на парламента, след като оставката на кабинета беше гласувана в Народното събрание.

"Не очаквах, че мандата ще бъде лесен. Оказа се по-труден от очакванията ми, но съм благодарен, че имахме възможността да работим в интерес на хората.

100% от решенията на Министерски съвет са взети колективно от самия МС. Решения по отношение влияние на парламентарните групи, разбира се, че е имало. Почти всеки важен законопроект, който е внасян в НС, минава през парламентарните групи, за да може човек да си обезпечи подкрепа и успешно реализиране. Почти 100% законопроектите, които сме внасяли, са съгласувани с парламентарните групи и близо 100 от решенията на МС са колективни”, посочи Орешарски, като категорично отрече върху него да е упражняван натиск.

"Развитието на отношенията между двете подкрепящи парламентарни групи в периода след европейските избори, предопредели настоящата оставка. За всички, които се питаха кога ще бъде оставката, беше постигнато политическо споразумение при президента за избори на 5 октомври, служебен кабинет на 6 август и достатъчно време преди това за оставка, за да може президента да изпълни другите си конституционни задължения”, обясни той.

На въпрос, че оставя своя наследник да се справя с най-тежката банкова криза и за справяне с КТБ, Орешарски посочи, че това не е в неговите функции. „Има цяла голяма банка, наречена БНБ, която има всички компетенции за регулиране и управление на банковата система. При възникването на банковата криза сме оказвали всякакво съдействие за намиране на успешно решение на тази криза. такова, сме да твърдя, че сме намерили, то се нуждаеше от парламентарна подкрепа”, каза още Пламен Орешарски.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст