Бюджетната комисия одобри само парите за Здравната каса

Migration Image

Допълнителни 50 млн. лева за бедствия и 225 млн. лева за Здравната каса гласуваха депутатите от бюджетната комисия в парламента. И двата текста бяха записани в актуализацията на бюджета на Здравната каса. Те бяха приети с гласовете на БСП и ДПС. Депутатите от ГЕРБ не участваха в работата на комисията.

Бюджетната комисия гласува промяната с изменение на Закона за бюджета на НЗОК, а не през Закона за държавния бюджет, защото от БСП гласуваха против промяна на макрорамката.

Предложението на Йордан Цонев вложителите на Корпоративна търговска банка с гарантирани влогове да могат да започнат да получават парите си още от 20 август, не бе гласувано от депутатите от бюджетната комисия, тъй като представителите на Коалиция за България се въздържаха.

Цонев обясни, че по настояване на Европейската комисия изплащането на гарантираните влогове – т.е. до 196 000 лева на граждани и фирми, може да започне преди края на специалния надзор. За публичните личности няма да важи банковата тайна.

От своя страна Петър Кънев от Коалиция за България настоя това предложение да се гледа в рамките на обсъжданията на промените в Закона за гарантиране на влоговете.

Кънев потвърди, че БСП ще подкрепи в пленарната зала единствено промените за бедствията и за Здравната каса, но категорично отказва да се правят промени в макрорамката на бюджета.

Финансовият министър в оставка Петър Чобанов коментира след заседанието на комисията, че при служебното правителство министерствата оттук нататък трябва много бързо да приложат решения за намаляване на разходите.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст