Строителите искат актуализация на бюджета с 1 млрд. лв.

Migration Image

Стотици малки, средни и големи строителни фирми и доставчици на материали и услуги за строителството са поставени на прага на фалита, а хиляди работници и служители са заплашени да останат без работа, а техните семейства са изправени на ръба на оцеляването.

Това се казва в писмо на Камарата на строителите, изпратено до председателя на Народното събрание Михаил Миков и лидерите на парламентарните групи.

"След проведените в петък при президента политически консултации и нежеланието да бъде намерено решение за необходимостта от актуализация на държавния бюджет, отново се обръщаме към вас, за да изразим своята тревога във връзка с изключително тежкото състояние на строителния бранш, поради неразплащане на извършените строително-монтажни работи, възложени с обществени поръчки", заявяват от камарата.

"Спирането на плащанията по Оперативните програми и невъзможността на държавата вече осем месеца да възстанови плащанията от ЕК създаде реална опасност от неизпълнение на сключените договори за строителство и нанасянето на огромни щети за държавата от неизпълнение на поетите ангажименти към Европа", се посочва в писмото.

"Особено критично е положението по Оперативна програма Околна среда, където са в ход изграждането на обекти за над 2 млрд. лв., като неразплатените към момента средства са над 500 млн. лв. Неизпълнението на тези обекти в срок, предвид обстоятелствата, че изтича програмния период, ще доведе до сериозни загуби за страната, както материални, така и социални. Само по Програмата за развитие на селските райони неизплатените от държавата суми са за над 748 млн. лева, от които над половината са задължения към строителните фирми.

Заявяваме, че ние нямаме повече резерви да кредитираме държавата. Осем месеца носихме чуждата отговорност. Осем месеца чакахме отговорно решение. Заявяваме, че не приемаме отговорността за неспособността на държавата да изпълнява коректно своите ангажименти, да бъде прехвърляна на строителния бранш", се казва още в писмото.

Те призовават държавата да поеме отговорност. Категорично настояваме държавата да осигури необходимия финансов ресурс за разплащане по договорите при предстоящото обсъждане на актуализацията на бюджета на България, предвидено на 4 август като бъдат предвидени и записани целево средства (с оглед на контрол за тяхното разходване) в размер на един милиард лева за незабавно възстановяване на плащанията от бюджета към строителните фирми, както и за осигуряване финансирането на обектите, за които имаме сключени договори с общините и държавата.

"Настояваме управляващите да излязат с достойна и отговорна държавническа позиция като предотвратят загубата на милиарди левове, фалита на стотици фирми и хиляди безработни. Настояваме да бъде изпълнен поетият още в началото на мандата на правителството в оставка и подкрепящите го партии в парламента, ангажимент за погасяване на натрупаните задължения на държавата към бизнеса и своевременното им разплащане. Настояваме управляващите да надскочат теснопартийните сметки и интереси и вземат решение в полза на държавата, общините, бизнеса и гражданите", призовават от строителната камара.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст