Близнашки: Ще работим за стабилност и прозрачност

Migration Image

Във време на остро политическо противопоставяне целта на служебното правителство ще бъде постигане на повече стабилност, диалог и прозрачност в управлението, заяви в речта си при представянето на кабинета служебният министър-председател проф. Георги Близнашки.

„Политическите партии постигнаха споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори на 5 октомври, като по този начин правителството остана без необходимата подкрепа. Оставката стана неизбежна. Така парламентарната криза прерастна в правителствена”, каза проф. Близнашки.

„От снощи бяха премахнати заграждения около националните политически институции. Това беше едно от нашите намерения в първите стъпки на новото правителство. Слага се ново начало в развитието на националния политически процес на българската демокрация”, добави той.

„Основен мой дълг ще бъде стриктното придържане към буквата и духа на Конституцията. Това правителство трябва да осигури добра администрация, която остава отзивчива”, подчерта Георги Близнашки.

Като основни приоритети пред служебния кабинет проф. Близнашки очерта да се внесе стабилност, да се подобри образът на България в рамките на ЕС и НАТО, да продължи работата по ключови реформи. Той каза още, че правителството ще работи за честни избори.

„Независимо от крайно ограничените ресурси, с които ще разполага служебното правителство след отказа да бъде направена актуализация на бюджета, няма да останем слепи и глухи към болките на нашите сънародници, ще направим всичко възможно да помогнем. Нека проявим солидарност към тези хора и да се помолим природата да бъде по-милостива”, каза още Близнашки.

 

Проф. Георги Петков Близнашки е роден на 4 октомври 1956 г. в с. Скравена, Софийска област.

 

Възпитаник е на Английската езикова гимназия и на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски", специалност „Право". От 1983 до 1987 г. е асистент, до 1990 г. е старши асистент, а от 1988 г. е доктор по конституционно право с тема на дисертацията „Правно положение на постоянните комисии в Народното събрание".

 

От 1990 г. до 2004 г. е главен асистент по Конституционно право на Република България, Катедра „Конституционноправни науки" на Юридически факултет на СУ. От 2009 г. е професор по конституционно право на Република България.

 

Проф. Георги Близнашки развива богата академична дейност. От 2011 г. е член на Факултетния съвет на Юридическия факултет на СУ. Преподава дисциплини в бакалавърски и магистърски програми на СУ, ЮЗУ „Неофит Рилски"-Благоевград, ВСУ „Черноризец Храбър" и Нов български университет.

 

През първата половина на 90-те години Георги Близнашки е бил експерт към Националната кръгла маса, експерт към Конституционната комисия на Великото народно събрание и народен представител в 36-то Народно събрание. През 2004-2005 г. е експерт към Комисията за изменения и допълнения в Конституцията на Република България, образувана от 39-то Народно събрание.

 

През 2005-2006 г. е наблюдател в Европейския парламент, а през 2007 г. депутат в ЕП, член на Конституционната комисия и на Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите.

 

В периода 2005-2009 г. е народен представител в 40-то Народно събрание, член на Комисиите по образование и наука и по европейските въпроси.

 

През февруари 2014 г. оглавява Инициативния комитет за произвеждане на референдум за изборна реформа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст