Бързите кредити искат по 60 лв на месец без гарант

Migration Image

Броени дни след като поправките в закона за т.нар. бързи кредити влязоха в сила, финансовите институции, които предлагат подобни услуги, намериха начин да спасят свръхпечалбите си, алармират ожилени българи. Преди месеци, по предложение на депутата Георги Кадиев, Народното събрание наложи таван от 50% на годишния процент разходи (ГПР) по тези заеми, което се прие бурно от бранша, който започна да говори за фалити. За да се застраховат, тези кредитори наложиха изискване за поръчител или за обезпечение, с които да намалят риска от невръщане на заема.

Едно от най-големите предимства на “бързите” кредити обаче бе именно липсата на подобни изисквания. А и някои клиенти, по различни причини, не могат да ги покрият. Затова те отново предлагат кредити само срещу лична карта, но налагат високи наказателни такси, ако кредитополучателят не посочи поръчител.

С 59 лева на месец по-скъп излиза кредитът в произволно намерена финансова институция при срок за връщане една година, показа проверка на “Стандарт”. Така вместо 103 лева, кредитополучателят трябва да плаща по 162 лева всеки месец. Тази такса не влиза в годишния процент разходи (ГПР) и така формално законът е спазен, въпреки че клиентът реално плаща много повече от 50%.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст