Президентът: Номинацията за еврокомисар ще е Кристалина Георгиева

Migration Image

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че още на първото си заседание служебният кабинет ще номинира за еврокомисар Кристалина Георгиева.

"Служебното правителство ще спазва стриктно принципите на надпартийност и последователност", каза държавният глава.

Сред приоритетите му Плевнелиев нареди споразумението за партньорство с ЕС, България в НАТО 2020, подготовката за влизане в банковия съюз. "Бездействието по време на криза е опасно и недопустимо", каза президентът.

По думите му безпринципното противопоставяне не носи нищо добро и и такъв подход не може да се очаква от служебното правителство.

Той разкритикува 42-то НС. По думите му то е останало глухо в своите последни дни за необходимата ревизия на бюджета на държавата. Според Плевнелиев бюджетът е бил сбъркан още при създаването му.

"Никакви тактически интереси не стоят над финансовата стабилност, над европейската ориентация, над европейската солидарност и публичния интерес", категоричен беше държавният глава.

Плевнелиев заяви, че ревизия на бюджета ще има и тя ще бъде изготвена и внесена от служебния кабинет още в първите дни на 43-то НС.

Президентът определи ситуацията в българската енергетика като критична. По думите му за големите енергийни проекти трябва да се търси консенсус. Ние сме за всяка тръба, която може да мине през България и да донесе диверсификация, изтъкна той.

Плевнелиев изреди и редица задачи на служебния кабинет – в образованието, правосъдието, за работещо електронно правителство.

Утре президентът ще разпусне с указ 42-то НС и ще назначи служебния кабинет, който да поеме управлението на страната, обяви президентът Росен Плевнелиев.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст