ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Deja vu вдясно

Лидерите на “Български демократически форум”

Десни, по-десни, най-десни – така могат да бъдат степенувани и наредени спрямо центъра на политическата координатна система ГЕРБ, Реформаторския блок и създадената съвсем наскоро коалиция “Десните”.

В новия демократичен съюз сили обединяват “Български демократически форум” (БДФ) с лидер Жаклин Толева, Единна народна партия (ЕНП), оглавявана от Мария Капон, и “Синьо единство”, формирано около Надежда Нейнски, но с председател Христо Панчугов.

Появяването на новата коалиция в никакъв случай не е изненада, дори напротив. Това е логичното развитие, след като БДФ и ЕНП почти година изразяваха своите желания да се присъединят към Реформаторския блок, но така и не получиха покана. Тя едва ли би изненадала някого, след като се знае, че на последните парламентарни избори ДСБ, която е част от Реформаторският блок, се яви на вота в комбина именно с партията на Капон.

Участието на “Синьо единство” в “Десните” също има своето обяснение. Хората на Нейнски бяха сред учредителите на Реформаторите, но впоследствие напуснаха поради различия във вижданията за развитие на коалицията. Така в сряда (6 август) съюзът “Десните” бе представен в БТА от своите основатели с думите: “Ние сме непоколебимата, истинската и последователната десница.”

“Можем да кажем, че избирателите имат възможност да гласуват за национално-патриотичен десен съюз, който защитава тезата, че националният интерес е достойното битие на гражданите. Обръщаме се към десните избиратели, които се колебаят, които може би са се отказали да гласуват заради липсата на последователност в принципите, както и към тези, които са обзети от национален нихилизъм, защото са свалили доверието от политическата класа”, каза Жаклин Толева.

“Манталитетът на ГЕРБ, ДПС и БСП с действията им през всичките години е еднакъв. Отношението им към олигархията, предприемача и свободния човек са еднакви. Ние сме алтернатива и категорично няма да си взаимодействаме с тези партии. Ние от Единна народна партия бяхме яростна опозиция на действията на Симеон Дянков, заради който се получи сривът в икономиката. Ние бяхме свидетели на това, че политическите партии и кабинетите се променят, но не и техните интереси”, добави Мария Капон.

Лидерите на новата формация акцентираха в позицията си, че е нужна почтеност и етика в политиката. И споделиха, че при работата с голямо количество хора са нужни откритост, честност и изпълнение на дадените думи и обещания.

Но нито веднъж в близо 30-минутната пресконференция не бе споменато името на Реформаторския блок. То влезе в коментарите едва когато журналистите зададоха своите въпроси. Преди това тримата лидери на няколко пъти намекнаха, че някои десни формирования са се изместили по-скоро към центъра и именно затова се създава коалиция “Десните”.

Христо Панчугов изтъкна, че в обединението им няма нито един член, който да има проблеми с дясната си идентичност, загатвайки за Меглена Кунева, която сега е част от Реформаторите, а преди години бе министър в тройната коалиция БСП-НДСВ-ДПС. “Водени сме от това, че десните хора у нас трябва да избират не между две злини или по неволя, а трябва да отиват до урните с гордост и самочувствие. Искаме да правим ясна дясна политика и да представяме идеите си пред хората, а не да се обясняваме за трудни партньорства или компромиси, които е трябвало да се правят”, обясни още лидерът на “Синьо единство”.

Заигравката между новите “Десни”, които обявяват Реформаторите за по-малко десни или по-скоро кривнали към центъра, идва и от Илко Семерджиев, който е член на ДСБ, но участва в новата формация като част от гражданската квота. Той обясни, че с участието си не иска да разцепва ДСБ и желае успех на Реформаторския блок, но не може да измени на ценностите си в полза на някакви интереси. Здравният министър от кабинета “Костов” сподели, че програмата и платформата, на която стъпва новият проект, е интегрирана от ценностите на ДСБ.

“За съжаление те напуснаха това пространство, но никога не е късно да се върнат, защото там определено има десни хора. Ние няма да тръгнем в посока центризъм. И ляв завой няма да направим. Всъщност това е и основната причина, поради която се създаваме, и ще сме последният бастион на дясното. Властта за нас не е самоцел”, заяви Семерджиев, който уточни, че ако ДСБ, СДС и БЗНС преосмислят позицията си в полза на центризма и популизма на ГЕРБ, имат място в най-новия десен съюз.

Независимо от пожеланията за успех на Реформаторския блок на предстоящите избори от изказванията на лидерите на новата коалиция стана ясно, че поредното deja vuс разцепеното дясно политическо пространство е факт. И този път причина се оказа борбата за това кой ще се окичи със званието “по-десен от всички останали”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст