ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Автомобилите “Шкода” печелят с немска прецизност

Migration Image

На днешния ден през 1900 г., пътувайки във влак, близо до селцето Зелцтал, провинция Щирия (Австрия) е починал Емил Шкода (Emil Skoda), чешки инженер и индустриалец.

Той учи в Пражката политехника и в Техническия университет в Карлсруе (Германия). След завършваненето си работи основно в Прусия, една от най-напредналите в техническо отношение държави през това време.

С избухването на Австро-пруската война през 1866 г. Емил Шкода се оттегля в родния си град Пилзен и там става главен инженер в малка машиностроителна фабрика. Три години по-късно той купува фабриката и започва да я разширява, достигайки до огромно предприятие с 4000 работници и 200 техници. Предприемачът разбира, че неспокойна Европа ще се нуждае от оръжия и залага основно на тази стратегия.

През 1886 г. Емил Шкода построява железопътна връзка, а през 1890-а и нова фабрика, която произвежда картечници за австро-унгарската армия. Заводите продължават да се разрастват и през 1899 г. са реорганизирани в компанията "Шкода", известна с производството на оръжие през двете световни войни.

Под негово ръководство започва производство на съоръжения за захарни заводи, пивовари, мелници, мини и други отрасли, като голяма част от продукцията им отива за износ. През 1884 г. Емил Шкода построява и модерен стоманодобивен завод и цех за валцоване, чиято продукция е предназначена за развиващата се корабостроителна промишленост в Европа.

Със своята прозорливост Емил Шкода разбира, че времето на големите предприятия с един собственик отминава и решава да привлече външни инвеститори. Така на 12 декември 1899 г. заводите "Шкода" се трансформират в акционерно дружество, на което Емил Шкода става генерален директор.

Компанията "Шкода" (Skoda Holding, a.s.), включва машиностроителни предприятия, разположени предимно в Чехия. Фирмата е един от най-големите европейски индустриални конгломерати през 20 век. Днес под името "Шкода" работят десетки предприятия (някои от тях имат други собственици, но с право да изпозват марката). Например, Skoda Auto a. s. в Млада Болеслав – за производство на леки автомобили, от 1991 г. част от немския концерн "Фолксваген Груп".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст