ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Двама французи първи покоряват Монблан

Migration Image

На днешния ден през 1786 г. с покоряването на връх Монблан двамата французи Джак Балма и Мишел Пакар поставят началото на съвременния алпинизъм – вид високопланински спорт (някои го считат едновременно с това и за хоби), който включва катерене на планини, обикновено с цел покоряване на планински върхове. Терминът е известен като "алпинизъм" най-вече в Европа, докато в Америка предпочитаният термин на английски е планинско катерене (Mountaineering).

Съществуват два вида стилове в изкачването: алпийски и експедиционен. Алпийският представлява последователно и постепенно изкачване на върха с цялото оборудване и екипировка. Експедиционният стил се отличава значително от алпийския. При него се прави предварителна подготовка на маршрута, установяване на базови междинни лагери и доставка на различни съоръжения и кислород. При него може да се наложат многократни изкачвания и слизания между различните лагери. Този стил отнема много повече време, но се оказва по-успешен при покоряването на осемхилядниците. Всичките те се намират в Азия – 10 в Хималаите и 4 в Каракорум.

Монблан (на френски: Mont Blanc – "Бял връх"/"Бяла планина", на италиански: Monte Bianco) е най-високият връх на Алпите и цяла Западна Европа. Алпи (на италиански: Alpi; на немски: Alpen; на френски: Alpes; на окситански: Aups/Alps; на словенски: Alpe) е една от големите планински вериги в Европа, простираща се от Австрия и Словения на изток през Италия, Швейцария, Лихтенщайн и Германия до Франция и Монако на запад. Най-високият връх е Монблан с височина 4807 м, намиращ се на френско-италианската граница, която според договор от 1861 г. преминава през най-високата точка на върха.

Първите опити за изкачване на планински върхове не са били вдъхновени от спортна слава. Подбудите на първите катерачи много често са били религиозни или военно-стратегически – построяване на олтар, наблюдение на вражески войски, съседни държави или метеорологични промени. Първото документирано изкачване през новото летоброене е на император Адриан през 121 година, който изкачил връх Етна, за да наблюдава изгрева на слънцето. През 18-ти век все повече и повече учени започват да правят експедиции в Алпите, и по-специално около връх Монблан.

Алпинизмът в съвременния смисъл на тази дума се ражда през 1786 година с комерсиалното изкачване на връх Монблан. Алпийският клуб е създаден в Лондон през 1857 година и картите и пътеводителите, които се издават спомагат за превръщането на алпинизма в спорт. Около 1870 година алпинистите започват да търсят по-високи върхове и по-трудни маршрути. Андите в Латинска Америка стават център на внимание, след това върховете в Африка и най-накрая Хималаите.

След като всички върхове биват покорени, алпинистите започват да търсят алтернативни, много по-трудни пътища към върха, отвесни скали, неизползване на кислородни апарати. Всичко това е възможно благодарение на усъвършенстваните техники и новите екипировки.

Най-известните места за алпинизъм и високопланински туризъм у нас се намират в Рила планина (най-високата в България и на Балканския полуостров). Мальовица (2729 м) и Мусала (със своите 2925 м е и най-високият на Балканския полуостров и цяла Източна Европа) са най-посещаваните места. Рила предлага 272 различни маршрута и възможности за алпийско, спортно, боулдър, ледено и традиционно катерене.

Резньовете, Златните мостове, Черни връх (2290 м) и Комините са популярни обекти в планината Витоша, намираща се в близост до столицата София. На Витоша могат да се практикуват почти всички видове катерене – алпийско, традиционно, спортно, боулдър и ледено.

Пирин има най-малко маршрути и предлага предимно алпийско катерене. Изключително популярен обект за скално катерене е Вратцата край Враца. Отвесните скали на прохода в ждрелото на река Лева са най-високите на Балканския полуостров (над 400 м) и са най-популярният алпийски обект в България. По тях са трасирани над 140 алпийски маршрута с различна категория на трудност, някои от които са емблематични за българския алпинизъм – Огледалата, Втори конгрес, Винкела, Кучешки зъб и други. Спецификата на скалния релеф и изискванията за безопасност са наложили в последните години преекипирането на туровете със съвременни клинове. Катерачните маршрути в района надхвърлят 300.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст