ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Malaysian Airlines” напуска фондовата борса

Migration Image

Малайзия смята да изтегли авиокомпанията "Малейжа еърлайнс" (Malaysian Airlines) от фондовата борса и да я направи изцяло държавна собственост. Авиокомпанията, чиито имидж и финансови резултати пострадаха след двата инцидента с нейни самолети, ще се изтегли от фондовата борса, съобщават световните агенции, цитирайки главния й акционер.

Малайзийският държавен фонд "Хазанан насионал", който контролира 70% от акциите на компанията, ще изкупи останалите 30% от книжата й и ще изготви план за преструктурирането й до края на август.

През март безследно изчезна самолет на авиокомпанията, изпълняващ полет от Куала Лумпур за Пекин, с 239 души на борда след като се отклони от курса си. Въпреки международната операция по неговото издирване, разследването не донесе никакви резултати и до днес самолетът все още не е намерен. На 17 юли пък друг самолет на "Малейжа еърлайнс" бе свалена над Източна Украйна и отново всичките 298 пътници на борда загинаха.

Авиокомпанията отчита големи финансови загуби през тази година. Нетните й загуби са се повишили с 59% за първото тримесечие до 138 млн. долара, а това е пето поредно тримесечие, в което фирмата отчита финансови загуби. А след тези негативни финансови резултати още тогава специалистите поставиха под въпрос бъдещето на превозвача.

Освен това самолетната компанията е под натиск и от високите цени на горивото, колебанията на валутните курсове и засилващата се конкуренция. Не бива да се пропуска и факта, че броят на нискобюджетните авиокомпании в района непрекъснато нараства.

Загубите на "Малейжа еърлайнс" за последните три години са на стойност 1.3 млрд. долара, а според анализаторите тази негативна тенденция може да продължи и в бъдеще.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст