ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Служители на ИА-АА събирали такси “спокойствие” и “абонамент”

Migration Image

Такса “спокойствие” и такса “абонамент” е събирал директорът на Регионална дирекция “Автомобилна администрация”-Велико Търново – Петър Петров, съобщи на пресконференция административният ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова.

На 6 август т.г., при операция на ДАНС и под ръководството на спецпрокуратурата, Петров и още трима служители на дирекцията бяха задържани. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група с цел събиране на подкупи.

Ръководител на групата е именно Петров, а тримата служители са били негови доверени лица. Такса “спокойствие” се събирала от всички транспортни фирми, регистрирани в региона (над 20), срещу която те получавали възможност да се движат спокойно по пътищата у нас.

Ако някоя фирма откажела да плати, тогава се извършвала детайлна проверка на дейността й. При щателна проверка няма как нещо да не излезе, твърдят от прокуратурата. Но нарушенията не се описвали в протокол, а на листче, което се предавало на Петров. Ако фирмата в крайна сметка склони да плати, листчето се унищожавало. Ако се запъне обаче, тогава й се съставял действителен акт за извършени нарушения.

Такса “абонамент” се събирала от служителите. Всеки екип, след всяка смяна, бил длъжен да се отчита с 50 евро, които се събирали от транспортни средства. Ако служителите не дадат тази сума, тогава се пращали да “патрулират” по селските пътища, по които минават само каруци, обявиха на пресконференцията. Иначе извършвали проверки на по-първокласни пътища.

Отделно от това Петър Петров и компанията му събирала между 3 до 5 лева от автомобил за извършване на годишен технически преглед, а 500 лева била тарифата курсист да се сдобие с шофьорска книжка.

Пред всички служители Петър Петров обяснявал, че е взел регионалната дирекция “Автомобилна администрация” на лизинг и парите му били необходими, за да изплаща този лизинг.

Служителите, които не били от близкото му обкръжение, изпълнявали каквото иска Петров или от страх, или защото били пред пенсия. А онези, които отказвали, били преназначавани в администрацията.

Групата е задържана в момент, в който е взимала 1000 белязани лева под формата на такса “спокойствие”.

Разследването продължава и в момента като ДАНС се стреми да установи кой е лизингодателят, каза заместник-директорът на ДАНС Ваня Стефанова. Използвани са специални разузнавателни средства. На този етап е установено, че групата действа от април тази година, но дейността на Петров ще се провери от септември 2012 г., когато е бил назначен за директор.

Работата е започнала след получаване на оперативна информация. До момента са извършени 32 претърсвания на помещения и обиски на лица. В дома на Петров са намерени 5000 евро, а в бюрото му в кабинета – 150 лева, прихванати с кламерче и с листче, на което имало име на човек. Разследващите са иззели от Петров и автомобила му – “Мерцедес S”.

С прокурорско постановление четиримата са задържани за 72 часа.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст