ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Водещи медии трупат лоши кредити към фирми до КТБ, почва принудително събиране

Migration Image

“Протестна мрежа” публикува в Интернет много интригуваща информация за начините и каналите, по който се е осъществявало финансирането на три национални всекидневника, на няколко регионални всекидневника, на едно списание и на множество популярни информационни сайтове, които са получавали кредити от фирми, приближени до мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Разследването е публикувано на интернет адрес http://www.protestnamreja.bg/chernata-kutiya-ktb-zaemi-na-priyatelski-vestnici/ днес.

Най-масовите вестници извън групата на Пеевски, са с камари необслужвани кредити от фирми, близки до Цветан Василев и заведени дела за несъстоятелност. Става дума за “Труд”, “24 часа”, “Преса”, “Тема”, “Стандарт”, “Шоу”, “Блиц”, “Марица”, “Струма” и много други.

Кредити за близо 30 млн. лева (с дължимите лихви) са били раздадени от фирми, близки до КТБ на три водещи групировки на медийния пазар. Тези кредити, – част от документите, с които Протестна мрежа разполага, са необслужвани и по тях още преди затварянето на банката е започнала процедура за принудително събиране чрез нотариални покани. Последните действия по събирането им са осъществени буквално дни преди обявяването на КТБ под специален надзор. Периодът на активно събиране съвпада с раздялата между бившите партньори Цветан Василев и Делян Пеевски и показва, че собственикът на КТБ е предприел усилени действия за събиране на задълженията.

За тези заеми вече има и заведени искове за несъстоятелност в началото на август 2014 г. – и трите в Софийски градски съд.

Медийните компании с необслужвани кредити са основните групи на вестникарския пазар извън медийната група на Делян Пеевски. Това са “Про нюз България” АД (издател на вестниците “Труд” и ” 24 часа” ), “Обединени свободни медии” АД (издател на “Преса и “Тема” ) и “ГМ Прес” АД (съсобственик в “Стандарт прес” , “Шоу” и “Блиц” и издател на вестниците “Марица” и “Струма” ). Кредитите са основно от периода 2011-2012 г.

Най-много необслужвани кредити – за общо 6.545 млн. евро плюс лихви от 378 хиляди евро – има издателят на 24 часа и Труд “Про нюз” АД. Кредитите са отпуснати през периода 2011-2012 г. от “Сайга консулт” ЕООД, собственост на Иво Георгиев Манчев, който присъства в управлението и на други фирми регистрирани в бизнес сградата на Цар Борис III №159 където са “Бромак”, TV7 и множество свързани фирми с КТБ.

Единият от договорите на стойност 3 млн. евро е оформен като договор за ексклузивитет при продажба на недвижим имот. Нотариалните покани за изпълнение на договорите са предадени на 3 юни 2014 г. на адвоката на Венелина Гочева – Димитър Димитров, след неуспешно посещения на адреса на управление и в дома й.

На 4 август тази година в Софийски градски съд е заведено дело 5410 за несъстоятелност на длъжника.

Необслужваните кредити на ГМ Прес – съиздател на “Стандарт”, “Шоу” и “Блиц” и издател на регионалните “Марица” и “Струма” и още няколко медии – са за общо 6.4 млн евро. Отпускани са от фирма Булит 2007 ЕООД, регистрирана на ул. “Хубча” 8 – друг предпочитан адрес за регистрация на фирми от адвокатите на Цветан Василев. Отпуснати са общо пет кредита между февруари 2011 г. и юни 2012 г.

Нотариалните покани за изпълнение на договора са изпратени на 2 юни т.г., а на 1 август е заведено дело за несъстоятелност в Софийски градски съд.

Общо 2.5 млн лева са необслужваните кредити на “Обединени свободни медии” АД, издател на “Преса” и “Тема” , към друга фирма от пощенските кутии на КТБ – “БГ Корпорейшън” ЕООД, регистрирана също на един от традиционните адреси на фирмите на Цветан Василев – ул. Дамян Груев 46 в София. Кредити са отпуснати между 2011-2012 г. Нотариалните покани за изпълнение на договорите са връчени на 2 юни 2014 г. на адреса на дружеството, който е и редакция на изданията, в сградата на ЦУМ в София.

Според разписката изпълнителният директор Тошко Николов Тошев и представител на правния отдел са отказали да получат поканата. Делото за несъстоятелност е заведено на 5 август т.г. в Софийски градски съд.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст