ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Разкрита е голяма хакерска операция за компютърен шпионаж

Migration Image

Анализатори от компанията за киберсигурност “Лаборатория Касперски” обявиха, че са разкрили мащабна операция за компютърен шпионаж.

Операцията е започнала в началото на тази година. Било е извършено успешно проникване в архивите на две разузнавателни агенции и стотици правителствени и военни обекти в Европа и Близкия изток, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според експертите хакерите действат вероятно с държавна помощ, като използват техники и инструментариум, подобни на използваните при две големи предишни кибератаки, които източници от западни разузнавания приписват на руското правителство.

Но от базираната в Москва “Лаборатория Касперски” отказаха да заявят дали Русия е замесена в новоразкритата операция с кодово име “Epic Turla”. При тази операция са откраднати големи масиви данни, вкл. текстови документи, таблици и имейли.

Т.нар. зловреден софтуеър е издирвал материали, съдържащи термини като “НАТО”, “енергиен диалог в ЕС” и “Будапеща”, каза пред Ройтерс Костин Раю, шеф на екипа към “Касперски” за изследване на заплахи, преди откриването на конференция в Лас Вегас, посветена на хакерството от типа “Black Hat”.

От “Касперски” не уточниха кои разузнавателни агенции са били хакнати и само казаха, че едната е в Близкия изток, а другата – в ЕС.

Според другите жертви са министерства и посолства, търговски представителства и фирми, работещи по договори с военните. Най-голям брой поразени обекти има в САЩ, Русия, Беларус, Германия, Румъния и Полша.

От корпорацията “Симантек” – най-големият производител на защитен софтуеър в САЩ – съобщиха, че също планират да огласят доклад за “Epic Turla”, изготвен след неколкомесечни проучвания.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст