ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шабленският фар е най-старият по Черноморието ни

Migration Image

Фарът на нос Шабла е разположен на най-източната точка на България. Той е най-високият в България и най-старият автентичен действащ фар в Черноморско-средизевноморският басейн. Сигналът от 32-метровата осемъгълна кула е бяла светлина, просветваща три пъти на всеки 25 секунди.

Тук, при античната Кария, навигационно съоръжение е функционирало още през античната и римската епохи. Съвременният фар е построен в 1768 г. във връзка с руско-турската война 1768-1774-а.

Кулата по ориенталски е била изоставяна, после поправяна и реконструирана, основно по време на Кримската война, когато по проект на френски инженери каменното съоръжение е ремонтирано от български майстори и в 1856 г. фарът отново светва. За този ремонт са изразходвани само 14 370 златни лв., според преичислените от лири в левове отчети. За сравнение построяването на много по-скромните фарове на Галата и Калиакра е коствало по 15 100 златни лв. за всеки един. В западната стена на пристроената тогава караулка е вграден султански монограм на Абдул Меджид (31-ят султан на Османската империя (1839-1861 г.). Това показва, че Шабленския фар е считан от Oсманското правителство за изключително важна държавна постройка щом е наредило в нея да бъде вградена султанската тугра, което е правено много рядко и само след личното одобрение на падишаха.

Бялата светлина на фара се вижда от 17 морски мили. В далечното минало се е знаело, че видят ли светлините на фара, моряците са преполовили разстоянието между устието на Дунав и Босфора ( протокът, който свързва Мраморно и Черно море и разделя европейската част на Турция (Румелия) от азиатската (Анадола).

В момента на фара работят четирима души, които дежурят по 8 часа. Началник е Атанас Атанасов, който е потомствен фараджия. Неговите родители са пристигнали на това място през 1949-а. Навремето майка му е била единствената жена-фараджийка по Северното Черноморие. За съоръжението той се грижи от 1992 г., когато наследява работата на родителите си.

Фарът е уникат. Той е копие на Александрийския фар (едно от седемте чудеса на античния свят, построен около 280 г. пр.Хр. на остров Фарос, близо до град Александрия в Египет), но е по-малък. В стените има само камък и хоросан, нищо друго.

В Шабленският фар днес се крие послание, което трябва да се отвори през 2056 година. Преди десетина години дежурните са написали писмо до бъдещето поколение и са го поставили в стените на съоръжението, които са дебели метър и 20 сантиметра. В него те описали, че дължината от Фара до брега през 1948 г. е била 29 м, а през 1996-а се е свила до 13 метра.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст