ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

НЕК дължи 1.1 млрд. лева на големите производители на ток

Migration Image

Националната електрическа компания е заплатила едва 53% от електроенергията, която е получила от производителите на ток. Това показва справка, изготвена от дружеството и разпространена от Министерството на икономиката и енергетиката.

Към 1 януари НЕК е дължала на най-големите производители на ток (без зелените централи) 885.8 млн. лв., а в края на юли сумата вече възлиза на 1.129 млрд. лв., което увеличава дълговете й от 243 млн. лева.

Най-големите кредитори на НЕК са двете американски топлоцентрали AES Марица Изток 1 и Контур Глобал Марица Изток 3, както и АЕЦ Козлодуй. На тях обществения доставчик дължи съответно 288 млн. лв., 216 млн. лв. и 183 млн. лева. На трите компании НЕК се е разплатила на около 50% от това, което е потребила.

Най-регулярно парите си получават от ТЕЦ Марица Изток 2, както и свързаните с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ Бобов дол и ТЕЦ Брикел, които са получили 91%, 90% и 81% от сумите за произведената от тях електроенергия.

Производителят на хартия Монди, както и топлофикацията на ЕВН в Пловдив са мощностите, на които НЕК се е разплатила едва с 23% от сумите.

Вицепремиерът по икономическите въпроси Екатерина Захариева посочи, че НЕК е плащала с преференции на централи близки до политически партии.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст