ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Порожанов: Нашето желание е КТБ да заработи

Migration Image

"Нашето желание е КТБ да заработи и да не се стига до изплащане на депозити, да не се стигне до загуба на средства във всички корпоративни предприятия, които имат средства там. Разбира се,там имат средства и общини и част от бюджетни структури”, каза служебният министър на финансите Румен Порожанов пред БТВ.

Той обяви още, че се търси възможност за частичен достъп до всички депозити – независимо дали са под или над гарантирания праг от 100 000 евро или 196 000 лв., в рамките на следващия месец. „Търсят се възможности, в рамките на ликвидността, за достъп до всички депозити – между 500 лв. и 1000 лв., така че хората с малки депозити да могат да получат на 100% парите си и да спадне напрежението поне сред тях. Процесът на търсене на решение за депозитите ще бъде един добър сигнал", увери Порожанов.

По думите му, в момента се извършва оценка на банката, на нейното финансово състояние, на кредитния й портфейл. "След това ще бъдат извършени одити на база, на което ще се прецени дали банката е декапитализирана, дали има намаление на капитала, които трябва да бъде допълнен и за това какви мерки трябва да се предприемат”, каза Румен Порожанов.

"Какво се случва в банката в този момент знае само Националната банка, която упражнява правата си на орган, който контролира особения надзор, който е назначил квесторите и който контролира тяхната дейност и дава възможност за техните действия, като финансови операции, които трябва да се извършват", обясни той.

По думите на Порожанов комуникацията между служебния кабинет Националната банка се свежда до това какви сценарии ммогат да бъдат намерени за решаване на казуса КТБ. Порожанов каза, че прравителството смята, че решенията, които трябва да се търсят за КТБ трябва да бъдат основани на т. нар. пазарни инструменти с капитализация и създаване на лихвидност от страна на акционери, от страна на инвеститори, от страна на кредитори, без намеса или само намеса в краен случай на публичните финанси. 

"Препоръчваме да се разгледат предложения на инвеститори, които да спасят банката. БНБ е изпратила писма към момента до основните акционери, да заявят своите инвестиционни намерения. Когато излезе оценката на банката те да индивидуализират конкретните параметри на тяхната помощ, която биха искали да направят”, обясни Румен Порожанов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст