ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Производството на електроенергия е нараснало през юни

Migration Image

Производството на електроенергия е нараснало през юни, спрямо месец по-рано с 1.8% до 3486 Гвтч, като на годишна база увеличението е с 26.4 процента, сочат данните на Националния статистически институт. За сметка на това обаче производството на всички останали енергийни продукти през юни намалява.

Спад с почти 39.2% има и при твърдите горива (антрацитни, черни, кафяви и лигнитни въглища) като са обработени 1.6 млн. тона и това е най-ниското ниво на производството за последната една година, става ясно от данните на НСИ. Намалението при природния газ е с 20% до 16 млн. куб. метра, при пропан-бутан – с 11% до 8 хил. тона, при безоловния бензин – с 6.8% до 137 хил. тона, а при дизеловото гориво – с 25.4% до 159 хил. тона.

На годишна база най-голям е спадът с 20% на производството на природен газ. Сходна тенденция има и при твърдите горива със знак минус от 12.6%, при безоловния бензин – с 13.8%, а при дизеловото гориво – с 14.5 на сто, а производството на пропан-бутан остава без промяна.

Предвид данните намаляват и доставките на енергийни продукти през юни спрямо месец по-рано. Най-голямо е понижението при твърдите горива – с 36% до 1.8 млн. тона, а при електроенергията – с 2.9% до 2 415 Гвтч, като доставките на природен газ се свиват с 23.8 на сто до 157 млн. куб. метра. Доставките на твърди горива и природен газ намалят на годишна база с 8 и 11.3 процента, а на всички други енергийни продукти нарастват. Най-голям ръст се забелязва при доставките на безоловен бензин с 55.6 на сто, а доставките на електроенергия се повишават с 2.5 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст