ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

САЩ няма да предприемат военни действия в Украйна

Migration Image

Американският президент Барак Обама изключи възможността САЩ да предприемат военни действия във връзка с разрастващото се насилие в Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Обама каза, че САЩ ще стоят твърдо със своите съюзници в стремежа за уреждане на конфликта в Украйна, където според Вашингтон Москва подкрепя проруските сепаратисти. Но според него "няма вероятност" за военно противопоставяне между САЩ и Русия в региона.

Той обаче посочи НАТО като възпиращо средство за Русия. По думите му макар Украйна да не е член на алианса, други държави в близост до нея са част от него и САЩ се отнасят "много сериозно" към ангажимента си да защитават съюзниците от НАТО.

Обама заяви, че САЩ и техните съюзници ще потърсят начини да разширят икономическите санкции срещу Русия, след като Киев обвини Москва, че придвижва войски в Югоизточна Украйна. Той обаче не определи като нахлуване руските действия, а каза, че това е част от продължаващо от месеци навлизане.

По думите му руският президент Владимир Путин пренебрегва възможностите за намиране на дипломатическо решение на спора. Американският президент заяви, че "има начини, по които да задълбочим или разширим обхвата на някои" от западните санкции срещу Русия, и той иска да обсъди това със съюзниците от НАТО на форума в Уелс следващия месец.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст