ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Стотици се сбогуваха с големия поет Валери Петров

Migration Image

Стотици граждани, близки, колеги, политици и общественици си казаха последно сбогом с големия български поет, драматург и преводач Валери Петров. Един от най-обичаните български творци ни напусна на 94-годишна възраст в сряда.

На поклонението в Народния театър „Иван Вазов" в София дойдоха премиерът проф. Георги Близнашки, кметът на града Йорданка Фандъкова, председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров, бившият министър на културата Петър Стоянович, актьорът Юлиан Вергов, бившият ректор на Софийския университет проф. Боян Биолчев, както и десетки политиците Ивайло Калфин, Румен Петков, Румен Овчаров, Сергей Станишев Михаил Миков, Илияна Йотова, Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов, Георги Пирински и много други.

"Валери Петров беше изключително деликатен човек и заедно с това съумяваше, по своя си начин, да отстои гледната си точка – с добри думи, но настоятелно и категорично. Той беше истинска личност. За съжаление, разделяме се с един от колосите на българската и на световната култура", каза премиерът.

Близнашки цитира стих на Валери Петров, останал трайно в спомените му: "Когато бях малък, имах голяма мечта – часовник. Сега голям съм и си купих часовник, но си нямам мечта". "Обикновено така се случва в живота – радваме се на всичко малко в началото, мечтаем за малките радости. Накрая всичко постигаме, подреждаме живота, но я няма радостта от очакването, от надеждата за нещо по-хубаво и по-добро", завърши премиерът.

Валери Петров ни завеща огромно наследство от стихове, книги за деца, сценарии на едни от най-забележителните български филми и няколко пиеси. Едни от най-емблематичните му творби са "Копче за сън", "Меко казано" и "Когато розите танцуват". Незабравими ще останат филмите, сътворени от неговото перо, като "Слънцето и сянката", "Рицар без броня" и "Йо-хо-хо".

Благодарение на майсторските му преводи, българският читател успя да се докосне до пиесите и сонетите на Шекспир.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст