ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Водещи италиански банки искат 30 млрд. евро от ЕЦБ

Migration Image

Седемте най-големи кредитни институции в Италия искат да вземат назаем от Европейската централна банка между 30.3 и 35 млрд. евро още на първия аукцион за евтин ресурс през септември, твърдят запознати с плановете им. Заемите, известни като “целенасочени дългосрочни операции за рефинансиране” (TLTROs), са част от пакета от мерки на ЕЦБ за стимулиране на кредитирането на бизнеса и на домакинствата и за съживяване на растежа. Предишните парични инжекции на европейската институция през 2011-а и 2012-а не доведоха до кредитен ръст, защото банките инвестираха получените средства в държавни облигации.

По оценка на експерти от бранша програмата TLTROs е атрактивна за кредитните институции дори ако нямат същите неотложни ликвидни нужди, както преди три години. Според Джузепе Марафино – анализатор в английската “Барклейз”, банките от еврозоната вероятно ще вземат назаем около 110 млрд. евро през септември и 160 млрд. евро при следващия аукцион през декември. За да бъдат допуснати до септемврийския търг, кредитните институции трябваше да подадат в националните си централни банки информация за кредитните си книги до 15.30 ч. местно време. Кандидатите за заеми от ЕЦБ ще ги получат при лихва, която е с 10 базови точки над базовите за еврозоната – 0.15 процента.

Ще има и още един аукцион през декември, а след него шест операции за рефинансиране през 2015-а и 2016-а. При тях банките, които са отпуснали повече заеми за реалната икономика, ще получат шанс да заемат тройно повече средства от нетния размер на кредитите и да задържат тези пари за срок от четири години. По оценка на икономисти европейските кредитни институции ще заемат 650 млрд. евро до края на 2016-а. Председателят на ЕЦБ Марио Драги обяви през юли, че максималният размер на програмата ще е около 1 трлн. евро.

Според добре информирани източници италианският банков лидер “Уникредит” ще поиска 7 млрд. евро от аукциона през септември. Втората в местната класация банкова група – “Интеза Санпаоло”, планирала да вземе 13 млрд. евро, но мениджмътът й все още не бил решил каква част от тях да вземе от първия търг. Третият по големина италиански кредитор – “Банка Монте дей Паски ди Сиена”, щяла да кандидатства за 3 млрд. евро – близо половината от необходимите й до края на годината средства. Четвъртата по размер на активите – “Банко Пополаре” – е подала кредитни данни, за да получи 3.8 млрд. евро през септември – общата сума, от която имала нужда. Ръководството й щяло да реши в началото на следващия месец дали да я раздели между предвидените до края на годината два аукциона. “Унионе ди Банке Италиане” пък не смятала да участва в първия търг и вероятно щяла да поиска 3 млрд. евро от офертата през декември. Шестата в италианската класация – “Медиобанка” – планирала да вземе 1.5 млрд. евро, а седмата – “Банка Пополаре дел Емилия Романа” – общо 2 млрд. евро от двата търга.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст