ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Цацаров намекна за нови обвиняеми от банковия надзор заради КТБ

Migration Image

Може да има нови обвиняеми от управление "Банков надзор" в Българската народна банка заради случая с Корпоративна търговска банка, която е под специален надзор от 20 юни. За това намекна главният прокурор Сотир Цацаров в интервю за предаването на БНТ "Тази сутрин". По думите му сега на практика "Банков надзор" представлява автономия в рамките на централната банка.

Главният прокурор Сотир Цацаров намекна, че ще има нови обвинени служители на управление "Банков надзор" в Българската народна банка (БНБ) заради случая с Корпоративна търговска банка (КТБ), която от 20 юни е под специален надзор.

Има данни, че е възможно да има още обвинени длъжностни лица от управление "Банков надзор". То на практика е автономия в рамките на централната банка, заяви Цацаров в интервю за предаването на БНТ "Тази сутрин".

Подуправителят на БНБ Цветан Гунев, отговорен за надзора, е обвиняем от средата на юни за престъпление по служба. Разследването срещу него започна след сигнал на неформалната организация "Протестна мрежа", в който се иска проверка на действията на управлението "Банков надзор" за това, че КТБ многократно е надхвърлила ограниченията за кредити към свързани лица.

На обвиненията, че прокуратурата е атакувала КТБ под политическа диктовка, Цацаров отговори, че първите действия по разследването са били по сигнали за дейността на свързани фирми, както и заради слаб надзор върху банката. Това, че тези фирми били регистрирани на адреси, свързани с управлението на КТБ, само показвало как е изграждана мрежата й в годините.

"След две години някой щеше да каже "Тази банка е финансова пирамида, тя се срина, защо не направихте нищо по въпроса", обясни главният прокурор активността на държавното обвинение по случая.

По думите му върхът на пирамидата около КТБ не бил само мажоритарният акционер в банката Цветан Василев, а "той и всички, създавали в годините условията за това ненормално банкиране, които са създавали тази среда и са били облагодетелствани от нея". Голяма част от тях сега отправяли критики към прокуратурата.

Според Цацаров трябва да бъде направено възможното, за да бъде оздравена банката. "Не можем да кажем на вложителите "Вие вложихте, вие рискувахте". Не – вложиха там, където държавата години наред им показваше, че там няма риск", каза той. И добави, че трябва да се мисли не за ликвидация, а за преструктуриране, дори за "някакъв вид помощ".

Той обясни, че след приключването на разрешения по закон срок за специалния надзор ще има окончателна картина от трите одитни доклада за дейността й. Тогава ще се вземе решение дали банката да бъде ликвидирана, или да се преструктурира, като първият вариант според общественото мнение е по-евтин. По-добрата възможност обаче била втората, дори във варианта, предложен от БНБ, КТБ да бъде разделена на "добра и лоша банка".

Идеята лансира правителството и БНБ в средата на юли. Според нея добрите активи на КТБ могат да бъдат отделени в дъщерната й "Креди Агрикол България", като голямата банка бъде ликвидирана. Тя обаче не срещна подкрепа от партиите в парламента и до обсъждане на специалния закон, необходим за целта, така и не се достигна.

Не сме изправени пред нормална ситуация – една банка загива или потъва поради рисковете на финансовия пазар. Става дума за банка, работила при практики, доста различни и противоречиви от нормалното банково дело, подчерта Цацаров. "Стив Ханке каза – това не е нормално банкиране. Като е било закриляно от държавата, не можем да кажем на хората "Дотук – спасявайте се", добави той.Вероятно ще има нови обвиняеми от управление "Банков надзор" в Българската народна банка заради случая с Корпоративна търговска банка, която е под специален надзор от 20 юни. За това намекна главният прокурор Сотир Цацаров в интервю за предаването на БНТ "Тази сутрин". По думите му сега на практика "Банков надзор" представлява автономия в рамките на централната банка.

На обвиненията, че прокуратурата е атакувала КТБ под политически натиск той отговори, че първите действия по разследването са били по сигнали за дейността на свързани фирми, както и заради слаб надзор върху банката. Това, че тези фирми били регистрирани на адреси, свързани с управлението на КТБ, само показвало как е изграждана мрежата й в годините.

"След две години някой щеше да каже, че тази банка е финансова пирамида, тя се срина, защо не направихте нищо по въпроса", обясни главният прокурор активността на държавното обвинение по случая.

Не малко хора са получавали сериозни облаги от КТБ, сред които и пари в брой, стана ясно от думите на главния прокурор. „Смея да кажа, че не малка част от хората, които изрекоха много тежки думи срещу работата на прокуратурата, са хора, които са ползвали не просто продуктите от банкирането на КТБ, а пари в брой”, каза Цацаров.

„Не сме изправени пред нормална ситуация, пред ситуация, в която една банка потъва заради икономическата криза, рисковете на банкирането , финансовия пазар и др. Изправени сме пред една банка, която е работила с противоречиви практики и различни от нормалното банково дело”, посочи още той.

По думите му върхът на тази пирамида не е само Цветан Василев. “Върхът на тази пирамида е Василев и всички хора, които в продължение на годините са създавали благоприятната среда за развитие на това ненормално банкиране, били са толерирани от тази среда, получавали са изключително сериозни облаги от тази среда”, обяви Цацаров. Голяма част от тях сега отправяли критики към прокуратурата.

Според Цацаров трябва да бъде направено възможното, за да бъде оздравена банката. "Не можем да кажем на вложителите "Вие вложихте, вие рискувахте". Не – вложиха там, където държавата години наред им показваше, че там няма риск", каза той. И добави, че трябва да се мисли не за ликвидация, а за преструктуриране, дори за "някакъв вид помощ".

Той обясни, че след приключването на разрешения по закон срок за специалния надзор ще има окончателна картина от трите одитни доклада за дейността й. Тогава ще се вземе решение дали банката да бъде ликвидирана или да се преструктурира. Първият вариант според общественото мнение е по-евтин. По-добрата възможност обаче е втората, дори във варианта, предложен от БНБ, КТБ да бъде разделена на "добра и лоша банка", смята главният прокурор.

Сотир Цацаров обясни и докъде е стигнало разследването срещу бившия заместник-председател на ДПС и зам.-шеф на парламента Христо Бисеров. "Много неща по случая бяха изяснени както за него, така и за македонската банкова операция. Причината да се бави обвинителният акт е в швейцарската банкова сметка, каза главният прокурор.

Той припомни, че в случая с Бисеров става дума за преводи на суми от Швейцария към македонска банкова сметка и сега със средствата на международната правна помощ се полагат усилия да се преодолее швейцарската банкова тайна. Цацаров увери, че прокуратурата няма да се откаже и дори само заради обществения отзвук това дело трябва да влезе с обвинителен акт в съда.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст