ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Честваме Малка Богородица

Migration Image

Православната църква чества днес Рождеството на Пресвета Богородица. Това е един от най-големите християнски празници, известен в народната традиция като Малка Богородица.

Християните прославят Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата. Денят на нейното раждане е особено почитан предимно от жените.

Малка Богородица се отбелязва с курбан. От него се раздава на бедните, защото се приема, че Светата Дева е покровителка и на самотните и изоставени хора.

Днес празничната Света Литургия ще оглави лично Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Храмов празник има Роженската света обител "Рождество Богородично". По този повод от 17.00 часа ще започне празнична Вечерня. По-късно, от 20.00 часа за първи път в манастира за празника ще бъде отслужено Всенощно бдение по светогорска традиция. То ще продължи до около 3 ч. през нощта.

В 8 ч. на 8 септември е началото на архиерейска Света Литургия. Ще бъде направено и традиционното Литийно шествие в манастира с чудотворната икона на Роженската Св. Богородица. Богослуженията за празника на Роженската света обител ще оглави Негово високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. Той ще бъде в съслужение с Негово високопреподобие архимандрит Епифаний – игумен на Роженския манастир и духовници от епархията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст