ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Квотирането на ВСС – първа стъпка към изваждането на прокуратурата от съдебната власт

Migration Image

Главният прокурор Сотир Цацаров е категорично против разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на квоти и днес обясни позицията си с опасението, че в по-далечен план това би било първа стъпка към изваждането на прокуратурата от съдебната власт.

“Не бива да сме наивници, не бива да се лъжем, че това не е така”, каза Цацаров в интервю за БНТ и обясни как вижда неща в по-близък план, ако такова разделяне се случи. По думите му, в момента това е практически невъзможно, защото във ВСС, съобразно настоящата конституционна уредба, има само двама съдии (председателите на ВКС и ВАС), а прокурор е само обвинител №1.

“Е, как ще ги разделим останалите на съдийска и прокурорска квота. По признак бивши съдии и бивши прокурори? Ама те не са магистрати, а са членове на ВСС. А в коя квота ще сложим бившите адвокати? В коя квота ще сложим научните работници, които като юристи притежават съответните качества и могат да бъдат членове на ВСС? Идеята звучи добре, защото тя казва; съдът трябва да бъде независим и трябва да бъде гарантирана независимостта на съдебната власт. Прокуратурата в съдебната власт не е заплаха за независимостта на съда. Напротив, всеки, който поддържа тезата, че съдът трябва да бъде атакуван, да бъде поставен в положение не на това, което той има по конституция, ще срещне и моето активно противодействие. Съдът е съд, той е независим арбитър и заслужава само уважение. Решенията на съда не се коментират”, обобщи Цацаров.

Според него идеята за изваждане на прокуратурата е на част от политиците и те се сещат за нея, когато бъдат засегнати от държавното обвинение. На съдиите, които пък подкрепят тази идея, Цацаров отговори, че само с прокуратура в съдебната власт, тя може да остане независима.

Главният прокурор каза днес, че приветства факта, че служебният министър на правосъдието Христо Иванов също на глас подкрепя позицията, че прокуратурата не трябва да се вади от съдебната власт. В същото време обаче, министър Иванов е на мнение, че ВСС е дорбе да се раздели на квоти.

Позицията на главния прокурор за ВСС пък бе заявена и в съвместното становище на Асоциацията на прокурорите в България (АПБ), Българска съдийска асоциация (БСА) и Камарата на следователите в България (КСБ), което те изпратиха до Министерството на правосъдието в хода на процедурата по актуализация на Стратегията за съдебна реформа, посочи “Правен свят”. Трите организации бяха записали в становището си, че такова разделяне на ВСС ще е противоконституционно и освен това би изолирало прокуратурата, което в по-далечен план ще улесни подчинението й на изпълнителната власт.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст