ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Райфайзенбанк” очаква растеж от 1.6% на БВП за второто полугодие

Migration Image

"Реалният растеж на БВП през второто тримесечие на 2014 г. беше относително висок от 1.6% на годишна база. Увеличение отбелязаха секторите на производство с 4.5% на годишна база и услугите с 1%, докато аграрният сектор намали продукцията си с 1.5% на годишна база, поради лошото време, белязано от сериозни наводнения". Това е прогнозата на икономическия анализатор на "Райфайзенбанк Емил Калчев", публикувана в редовния месечен икономически анализ на банката.

"Нашите очаквания все пак са, че през второто полугодие растежът на БВП ще бъден подобен на отчетения ръст през първите шест месеца", коментира още Калчев. 

"Подобри се заетостта през вторите три месеца на годината, а безработицата спадна до 11.4%, което е близо до средната безработица в Еврозоната", допълва той.

Според анализаторите на "Райфайзенбанк", един от основните макроикономически проблеми на българската икономика е високият бюджетен дефицит. "Отнесен към БВП за полугодието (35.3 млрд. лв.), реализираният дефицит до юни съставлява 2.8% от него. От друга страна, държавният дълг, отнесен към БВП, остава един от най-ниските в ЕС",  посочи Калчев.

В анализа на "Райфайзенбанк" е отбелязано също така, че според паричната статистика на БНБ за юни, кредитите към домакинствата и фирмите за пети пореден месец отчитат ръст – 3.1% на годишна база. В същото време, нивото на лошите и преструктурирани кредити се понижи минимално с 0.1 процентни пункта, но остана на значително високото ниво от 22.2%.

"Нашите очаквания са кредитирането да подкрепи реалната икономика. Негативно влияние върху нея в момента оказва политически несигурната предизборна ситуация", каза още Калчев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст