ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Агрия груп” увеличава портфейла от ниви

Migration Image

Трима от големите играчи в агробизнеса у нас – "Агрия груп холдинг" АД, "БГ Агро" АД и "Зърнени храни България" АД, продължават да трупат консолидирани печалби въпреки понижаващите се приходи през тази година. Причините за това са по-ниските цени на някои от суровините, с които търгуват, заради добрата реколта у нас и по света, и по-малкото възможности за износ. Част от фермерите пък забавят продажбата на продукцията си в изчакване на по-добри цени.

Освен това експортът на пшеница е по-слаб през тази година, по данни от Консултативния съвет по зърното. Към момента към външните пазари са изпратени малко под един милион тона, при милион и половина преди година. Реколтата от пшеница у нас е около 4.2 млн. тона.

Положителният финансов резултат на фирмите от групата "Зърнени храни", която беше създадена след преструктурирането на зърнения бизнес на "Химимпорт" АД, се е покачил до 4.303 млн. в края на юни, но е почти двойно по-ниска спрямо миналогодишната. Общите приходи на компанията са се понижили с 14.06%, като в същото време и разходите по дейността отчитат спад – от 5.91 на сто.

"Агрия груп", която оперира в Североизточна България в сферата на агропроизводството и търговията със зърнени продукти, отново е с висока консолидирана печалба – от 3.231 млн. лв., и е сравнима с тази от миналата година. Растежът й обаче е спрян от почти двойния спад в паричните постъпления, които компанията е събрала. В същото време компанията рязко е съкратила и общите разходи по дейността си (с 51.29%).

В началото на септември "Агрия груп холдинг" разшири портфейла си от обработваеми ниви след като изкупи земеделския бизнес на датската компания "БД Инвест". Чужденците се разделиха с двете си фирми у нас – "БД агри" и "БД фарм", с които обработваха 11 500-12 000 декара плюс още толкова под аренда. Купувачът плати за тях 11.5 млн. лв., което означава по около 1000 лв./декар.
Все още не е ясно защо датчаните напускат страната ни, но във всеки случай са продали на добра цена нивите си.

Варненското "БГ Агро" АД се отчита с 2.67 млн. лв. консолидирана печалба за полугодието, като тя при това е с ръст от 15% на годишна база. Приходите от финансирания от правителството, т.е. от субсидии, се увеличават с една трета, а парите са използвани за ренти и плащане на наем за ползване на земеделската земя.

И тази компания обаче страда от значителния спад на приходите (с 67%). Освен обработката на чужди ниви, компанията притежава и собствена земя, за ползването на която не се плаща рента.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст