ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БНБ не иска помощта на Експертния съвет за КТБ

Migration Image

"Всички институции, изглежда, се съобразяват с независимостта на БНБ, но очевидно БНБ изглежда зависима от така нареченото задкулисие", заяви в ефира на ТВ7 председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Според него Централната банка има голяма вина за случилото се в банковата система.

"Българската народна банка по необясними причини отхвърля протегнатата ръка на Експертния консултативен съвет по въпросите на Корпоративна търговска банка (КТБ)", допълни Велев и поясни, че това е станало ясно на срещата вчера при главния прокурор Сотир Цацаров.

От думите му стана ясно, че съветът няколко пъти е предлагал на БНБ официално подкрепа в писмен вид, с позоваване на текстове от закона, но от там не са се възползвали от тази подкрепа.

"С всеки изминал ден цената и загубите стават все по-големи. С бездействието си БНБ допринася за влошаване на ситуацията. Цената за оздравяване на банката е много по-ниска от цената, която ще плати обществото, ако тя бъде закрита", посочи експертът.

В студиото на TV7 участва и вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков, който заяви, че КТБ може да бъде спасена и при сегашното законодателство, ако има достатъчно политическа воля за това и БНБ поеме отговорността си. Главният прокурор се ангажира да бъде посредник между бизнеса и БНБ, тъй като БНБ отказва диалог с нас, което е абсурдно, категоричен е Ненков.

Заместник-главният редактор на в. "Банкеръ" Петър Илиев пък посочи как може да бъде оздравена КТБ – като зад нея застане Фондът за гарантиране на влоговете, който да осигури парите за вложителите след отварянето на банката. Всичко това може да стане с подкрепата на правителството и съдействието на БНБ.

Очевидно обаче БНБ е зависима от олигархията и задкулисието, от тези, които искат да съсипят КТБ, подчерта Васил Велев.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст