ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Eкстрадицията на Цветан Василев е от компетентността на сръбските органи

Migration Image

По повод запитвания на медии по отношение на Цветан Радоев Василев, Пресцентърът на Прокуратурата на Република България припомня, че екстрадицията е производство, свързано с предаването на лице, което се намира на територията на една държава, на територията на друга държава и срещу което е образувано наказателно производство в другата държава или пред международен съд; то се издирва за изтърпяване на наложено наказание “лишаване от свобода” от съдебните власти на друга държава или от международен съд; наложена му е съдебните власти на другата държава или от международен съд мярка, изискваща задържане.

В случая с Цветан Василев налице са първата и третата хипотези.

По повод информацията, че лицето се намира на територията на Република Сърбия, отГлавна Прокуратура изрично напомнят, че Република Сърбия е ратифицирала Европейската Конвенция за екстрадиция.

Сръбският съд е единствения орган, компетентен да се произнесе по искане за екстрадиция на лицето. Това производство има за предмет установяване на наличие или липса на предпоставки за предаване на лицето, поискано от друга държава /в случая Република България/ за съденето му.

От Главна прокуратура освен това напомнят, че издирването на Цветан Василев на територията на Република Сърбия е изцяло в правомощията на сръбските правоохранителни органи и българските власти нямат в този случай никакви екстериториални правомощия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст