Отпечатват листчета с корекции към спорния учебник за 3 клас

Migration Image

Авторката на спорния учебник по предмета „Човек и общество“ за 3 клас се е ангажирала да коригира грешките, за които сигнализираха родители в началото на месеца, съобщи министърът на образованието Румяна Коларова след днешното заседание на кабинета.

Учебникът няма да бъде изтеглен, а към него издателството ще отпечата корекциите в допълнителни листчета.

Остра реакция предизвикаха изречения като "Цар Симеон водил продължителни войни с Византия, но те не оставили трайни следи в българското минало" и "Полицията заловила Апостола. Съдът го осъдил на смърт. Присъдата била изпълнена в покрайнините на град София". Авторката проф. Мария Радева защити учебника си с мотива, че той отправя послания за възпитаване на толерантни хора.

Коларова съобщи още, че на днешното си заседание кабинетът е решил да предложи на Народното събрание да ратифицира Конвенцията за основаване на Европейския университетски институт. Той е един от най-престижните институти в Европа в областта на обществените и хуманитарните науки.

В последните 7 години се говори за документа, но така и не е достигнала политическа воля за неговата ратификация.

Според просветния министър това поставя нашите експерти в неудобното положение, ако искат да се обучават там и удря по имиджа на страната ни.

Институтът предлага едногодишна магистърска програма в областта на правните науки, докторски програми и научни изследвания по история и цивилизация, икономически, юридически, политически и правни науки.

Финансовите задължения на страните членки представляват годишни вноски по бюджета на Европейския университетски институт, които покриват разходите за стипендии и за участие в научни програми. За България са определени до 12 стипендии годишно. Разходите по присъединяването на България към Конвенцията ще са за сметка на бюджета на Министерството на образованието и науката.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст