Паси: България вече е част от коалицията срещу “Ислямска държава”

Migration Image

Искаме или не, България вече е част от коалицията срещу "Ислямска държава". Това заяви пред бТВ бившият външен министър от правителството на Симеон Сакскобургготски и президент на Атлантическия клуб Соломон Паси. Според него страната ни е пряка мишена на атаките на джихадистите.

Той подчерта, че сега България трябва да реши дали иска да участва в коалиционната защита на НАТО и конкретно в борбата срещу „Ислямска държава“. "Участието ни може да е чрез разузнаването или чрез други по-меки мерки", смята още Паси. Според него най-важно сега е да разберем каква е позицията на редица държави по отношение на конфликта, като сред тези страни е и Русия.

По-рано днес военният министър Велизар Шаламанов заяви, че България не участва в коалицията около САЩ срещу "Ислямска държава" и въпросът не се обсъжда в правителството. Той посочи, че българските способности са ограничени и нашите военновъздушни сили не могат да участват в съвместни операции с такъв интензитет поради своето оборудване. Българската бойна авиация разчита само на руски изтребители, като засега страната няма възможност да стартира проекта за закупуване на нов тип многоцелеви изтребители въпреки призивите на Алианса в тази посока.

САЩ сформираха коалиция срещу джихадистите в Ирак и Сирия предприеха серия въздушния удари срещу техни цели и получи подкрепа от повече от 50 страни, сред които пет арабски държави, Австралия, Франция и други.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст