А сега накъде: ВСС не избра нов председател на Върховния касационен съд

Migration Image

Висшият съдебен съвет не избра нов председател на Върховния касационен съд. От общо двадесет и четирима магистрати, петнадесет гласуваха “за”, шест “против” и трима “се въздържаха” за кандидатурата на съдия Таня Райковска.

По отношение кандидатурата на съдия Павлина Панова девет гласуваха “за”, осем “против” и седем “въздържали се”.

За да има избор, някой от двамата кандидати трябваше да събере минимум 17 гласа. Предвид факта, че мандатът на председателя на ВКС професор Лазар Груев изтича на 21 ноември 2014 г., предстои Висшият съдебен съвет да обяви нова процедура за поста.

С това ключовият за българска съдебна система избор на най-висшия магистрат ще се проведе отново след парламентарните избори или преди наближаващата Коледа. Това е най-очакваният сценарий, обсъждан  още тази сутрин, заради подозренията, че мнозинството във ВСС ще се опита да нагласи предпочитанията си според новата политическа конюнктура, твърдят хора от средата на ВСС. Което превръща в абсолютен мит – да не кажем в анекдот, конституционата повеля – и обществените очаквания, за наистина независима и ефективна съдебна власт.

Но всяко зло за добро. Провалът на гласуването днес със сигурност ще доведе до успешна промяна на начина на гласуване във ВСС следващия път– вместо чрез електронна система, вотът на кадровиците на Темида да става чрез бюлетини. От развитието на този сценарий полза ще извлекат и основните критици на ВСС в лицето на групата неправителствени организации, които неотдавна напуснаха Гражданския съвет на съвета.

Изясниха се и основните лагери във ВСС. Зад номинацията на Таня Райковска официално застанаха членове на ВСС, които са част от т. нар. управляващо мнозинство във ВСС – Каролина Неделчева, Даниела Костова, Светла Петкова, Милка Итова и Мария Кузманова. Зад Павлина Панова застанаха петима членове, четирима от които са част от стабилната опозиция във ВСС. А подобно разделение изсветлява лагерите в съвета и дава по-ясна представа за задкулисието във ВСС.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст