Българската следа в уникална австрийка вила

Migration Image

Българският художник Пламен Деянов, който живее и работи във Виена, се включи в създаването на уникална резбована вила край австрийско езеро. Проектът е на архитекта Алекзандер Дием, чиято идея е да въплъти в проекта особеностите на съвременната дигитална епоха, в която личният живот е все повече на показ. Вилата ще даде възможност на обитателите й сами да преценят до каква степен да могат да направят личния си свят обществено достояние. Дием работи по проекта си с двама художници – Ник Оберталер и Пламен Деянов.

Българинът стана популярен със своите скулптури от порцелан, керамика, кристал, както и с инсталациите и пространствените си концепции. Най-известната му творба е Бронзовата къща, която свързва по неповторим начин изкуството с архитектурата.

Дизайнът на фасадата на новата вила край езерото е вдъхновена от традициите за резбоване на външните врати. Най-голямо внимание е отделено на местата, където обитателите ще прекарват най-много време. Затова височината на общите пространства достига до 5.6 м, докато стълбищата, които се считат за вторични зони, са с доста по-ниски тавани. Панелите на дървената фасада са подвижни и жителите на вилата могат сами да определят каква част от тях да отворят.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст