ЦИК осъди нахлуването в сградата й

Migration Image

Централната избирателна комисия осъди нахлуването в сградата й от страна на представителите на БНС на 24 септември. ЦИК няма да допусне подобно поведение да попречи на работата й, която е свързана с организацията на спокойното протичане на изборите, категорична бе говорителката й Камелия Нейкова.

"Осъждаме подобен акт, който е безпрецедентен, не може по този начин да се стреми, който и да е било да осъществи контакт с орган в държавата в случая ЦИК", заяви Нейкова на пресконференция.

Тя допълни, че ЦИК очаква от компетентните институции да вземат отношение и да предприемат съответните действия. Достъпът до ЦИК, подаване на жалби, сигнали или заявка за среща се извършва по установен ред и правила, задължителни за всички, напомни Нейкова.

От ЦИК разясниха и начина на протичане на изборите. Изборният ден на 5 октомври ще започне в 6.00 часа. В изборното помещение могат да присъстват членовете на СИК, кандидати за народни представители, представител на партия, коалиция, инициативен комитет, по един застъпник за една кандидатска листа, представител на медиите, наблюдатели и избиратели.

От ЦИК разясниха и кой има право да бъде дописан в избирателните списъци: от списъка на заличените лица – лицата, за които е отпаднало основанието за заличаване, с постоянен адрес на територията на секцията, но пропуснати в списъка, с увредено зрение или затруднения в придвижването, с удостоверение за гласуване на друго място, ученици или студенти редовно обучение.

Избирателят трябва да се легитимира с документ за самоличност– лична карта или паспорт. Член на СИК сверява данните му в избирателния списък. Член на СИК откъсва пред избирателя една бюлетина от кочана и поставя един печат на гърба й. сгъва бюлетината по указания от ЦИК начин и я подава на избирателя. Избирателят взема бюлетината и влиза в кабината за гласуване. Избирателят отбелязва своя вот с химикал, пишещ със син цвят със знак Х или V.

Бюлетината се сгъва по начин, който не разкрива тайната на вота, но позволява да се вижда номерът на бюлетината в долния десен ъгъл. Избирателят излиза от кабината и подава сгъната бюлетина на член на СИК, който сверява номера й в долния десен ъгъл с номера върху кочана. При съвпадение на номерата, член на СИК откъсва по перфорацията отрязъка с номера в долния десен ъгъл на бюлетината и го пуска в избирателната кутия.

Важно е да се отбележи, че когато избирателят сгреши при попълването на бюлетината, той има право да получи втора, но само веднъж. Сгрешената се унищожава с надпис „Сгрешена”, подпечатва се с печата на СИК и се описва в протокола на СИК. Сгрешената бюлетина не участва при отчитането на изборния резултат.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст