Девет банки – жертва на хакерски атаки през 2014 г.

Migration Image

Кибератаките не заобикалят България, коментира зам. министърът на транспорта, съобщенията и информационните технологии Камен Спасов, като се позова на информация от Центъра за реагиране на инциденти във връзка с информационната сигурност в изпълнителна агенция “Електронни съобщителни мрежи и информационни системи” към министерството.

През първите седем месеца на 2014 г. са обработени над 1300 сигнала за хакерски атаки в българското интернет пространство, които са получени от 32 732 интернет адреса. Камен Спасов посочи вируса Zeus Kins, засегнал 54 държавни и общински администрации, пет университета, девет банки, компаниите ЧЕЗ, НЕК, ЕОН, БТК, както и голям брой интернет доставчици. Той добави, че министерството работи за разширяване на възможностите на центъра в посока по-активно взаимодействие с администрациите с цел превенция на заплахите.

Спасов подчерта и нуждата от завършване на проекта за национална стратегия по киберсигурност, защото глобалната природа на информационната сигурност изисква широко международно сътрудничество.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст