ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Държавата си прибра обратно 150 млн. лв.

Емил Савов

Служебното правителство официално прекрати финансирането по Публичната инвестиционна програма “Растеж и устойчиво развитие”, за които няма сключен договор с изпълнител до 17 септември включително. По нея кабинетът “Орешарски” реши да предостави 499.345 млн. лв. за изпълнение на проекти с регионално и национално значение. С постановлението бяха одобрени и разпределени близо 289 млн. лв. в 173 общини за 368 проекта, както и малко над 210 млн. лв. за министерствата.

Министерствата обаче ще се наложи да върнат над 100 млн. лв. неусвоени пари по програмата. Това прави над 50% от заделените за тях средства. Ниската усвояемост за пореден път потвърждава правотата на Националното сдружение на общините в Република България, което настояваше за по-голям дял, каза Емил Савов, заместник изпълнителен директор на НСОРБ.

От друга страна, общините са се справили блестящо с “наместването” на определените за тях средства. “Ние дори бяхме предложили на Министерството на финансите да се засече усвояването към 15 август, което и направихме. Към тази дата нямаше сключени договори само за около 50 млн. лв.”, каза Савов. В последвалия един месец бонус, даден от Финансите, са подписани нови договори, така че сумата най-вероятно съществено е намаляла, допълни той.

Какъв беше регламентът?

Още при одобряването с Постановление на Министерския съвет на програмата беше определен и краен срок за усвояването и отчитането на тези средства – 10 юни 2014 г., когато трябваше да се представи на Междуведомствения съвет информация за резултата от проведените и приключили процедури за обществени поръчки и за сключените договори с изпълнителите на проекти.

Разпоредителите с бюджет обаче не са спазили определения краен срок за усвояването и отчитането на отпуснатите средства и са продължили да провеждат процедури за възлагане на обществени поръчки и след тази дата. С промяната на срока отпадна и възможността за пренасочване на освободения финансов ресурс.

Доколкото постановлението беше прието на основание чл.1, ал.5, т.1 и чл.89, ал.1 от Закона за държавния бюджет за 2014 г., то и финансирането на договори по проекти и програми с бюджетни средства ще се извършва само до края на текущата година.

Според източници на вестника от средите на БСП червените няма да се откажат от публичната инвестиционна програма, в която годишно да продължат да се заделят около 500 млн. лева. Въпросът е дали решението за това ще зависи от тях.

Савов каза още за “БАНКЕРЪ”, че НСОРБ настоява Съветът по децентрализацията да се събере на заседание в рамките на служебното правителство. Имаме информация, че вече се работи по проектобюджета за следващата година и не искаме да ни държат изолирани от този процес, добави той. Както знаете, ние имаме едно ключово искане за “оставане” на част от приходите от подоходни данъци в ръцете на местната власт, завърши Савов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст