Яценюк призова Запада да не отменя санкциите срещу Русия

Migration Image

Украинският премиер Арсений Яценюк призова Запада да не отменя санкциите срещу Русия, докато Украйна не възстанови териториалната си цялост.

"Призоваваме да не се отменят санкциите, докато Украйна не възстанови контрола над цялата си територия", заяви Яценюк пред Общото събрание на ООН, порицавайки отново руската инвазия в Източна Украйна.

"Не се доверяваме на думите, вярване само в делата", подчерта Яценюк и поиска от Русия да спазва международните си задължения и да изпълни 12-те точки от споразумението за прекратяване на огъня, сключено в Минск на 20 септември.

"Всеки ден, въпреки прекратяването на огъня, губим украински войници в боевете с проруските сепаратисти", оплака се Яценюк.

Той нарече Русия фактор за несигурността, а не член на съвета за сигурност на ООН.

Украйна е привързана към запазването на безядрения си статут, но има нужда от гаранции за опазването на териториалната си цялост, сигурността и независимостта, добави Яценюк на общополитическа дискусия по време на 69-ата сесия на Общото събрание.

Той припомни, че Украйна разполагаше с третия по големина ядрен арсенал в света, но се отказа от него преди 20 години в рамките на меморандума от Будапеща, в замяна на гаранции за териториалната си цялост и суверенитет.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст