Кулинарните предпочитания на президентите

Меркел обожава сирената.

Менюто на политическите лидери рядко става обществено достояние. Подробностите, свързани с личния живот на държавните глави, по правило не се разпространяват. Какво все пак обичат да похапват президентите? За това може да се съди единствено по техните признания и по храната, която предпочитат да консумират по време на официалните вечери.

Неотдавна стана ясно, че лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун е натрупал наднормено тегло заради сиренето “Ементал”. Бившият главен готвач на семейство Ким, Кенджи Фуджимото, разказа, че държавният глава на КНДР е любител и на ястията от перка на акула. Тъкмо със стекове от акула го гощавал бившият готвач по време на посещението му в Страната на изгряващото слънце през 2012-а. Фуджимото, който избяга от Северна Корея в Япония още през 2001 г., твърди, че Ким Чен Ун пиел водка от 14-годишен и можел да пресуши цяла бутилка. На последната им среща лидерът на КНДР пил саке.

Като истински демократ американският президент Барак Обама предпочита бързото хранене. През 2010-а в предградието на Вашингтон Арлингтън Обама нагости Дмитрий Медведев в закусвалнята Ray’s Hell Burger. Тогава американският президент избра бургер със сирене чедър, лук, маруля, домати и кисели краставички. Държавните мъже си поръчаха и пържени картофки – една порция за двамата.

Обама харесва бирата. През 2012-а той оборудва минипивоварна на територията на Белия дом, където приготвя собствен сорт бира под названието White House Honey Ale. Съпругата му Мишел пък превърна част от моравата на резиденцията в градина. Казват, че е успяла да прибере от нея около 700 кг зеленчуци. Първата дама е майстор в отглеждането на броколи, спанак, тиквички и марули.

През 2008-а, докато Обама беше сенатор от щата Илинойс, The New York Times публикува списък на любимите му ястия. Оказа се, че той обожава печени бадеми, шам-фъстък, протеинови барове Met-Rx с фъстъци, млечен шоколад и зеленчуци. Но не слага в уста майонеза, чипс и аспержи. Обама не пие лимонада и други безалкохолни напитки. Вместо това предпочита обикновено вода или чай.

За вкусовите предпочитания на Владимир Путин се знае малко. Самият президент веднъж сподели, че не е придирчив към храната: “Ако трябва да избирам между месо и риба, ще предпочета рибата, от месата харесвам агнешкото. Като цяло съм безразличен към сладкото, с изключение на сладоледа. Когато пътувам някъде, с удоволствие опитвам местната кухня. Отдавна съм свикнал със зеления чай”. Обратното – бившата първа лейди на Русия Людмила Путина твърди, че президентът е доста капризен към храната и може да откаже да вечеря, ако нещо не е по вкуса му. По думите й държавният глава никога не хвали ястията дори ако ги е харесал. През 2012-а Путин закусва с журналисти от НТВ. Тогава стана ясно, че руският президент сутрин яде овесена каша, извара с мед и пие сурови яйца от пъдпъдъци. Освен това си приготвя специален коктейл, сред чиито съставки фигурират цвекло и хрян.

Кремълският готвач Анатолий Галкин споделя, че Владимир Путин предпочита да пие вино или бира. Той “издаде” и тайната на фирмения коктейл, който официалните лица предпочитат по време на приемите – много лед, капка лимонов сок, мента, сироп и 50 г шампанско. Галкин препоръчва питието като отлично средство за утоляване на жаждата.

Според слуховете сегашният френски президент Франсоа Оланд не обича артишока. Обратното – предшественикът му Никола Саркози твърдеше, че любимото му ястие е паста с артишок, черни трюфели и гъши дроб, придружена с хубаво вино. Докато управляваше, Сарко обичаше да отскача за обяд в ресторанта на хотел Le Bristol, близо до Елисейския дворец, където порция от любимото му блюдо струва 82 евро.

С най-изтънчен вкус сред френските президенти обаче е известен Франсоа Митеран. Той обичал да похапва градински овесарки – малки птици, които се смятат за деликатес в родината му. Отначало овесарките се затварят в тъмни кутии, където непрекъснато поемат храна, за да се сдобият с необходимото тегло. След това ги потапят в арманяк и ги пържат. Градинските овесарски се консумират без помощта на прибори. Това, според етиката, помага да се усети по-добре вкуса им. През 1999-а употребата на градински овесарки за храна бе забранена почти на цялата територия на Европейския съюз. Но в средата на септември тази година няколко прочути френски готвачи поискаха отмяна на забраната.

Ангела Меркел е една от малкото държавни глави, които разказват подробно за кулинарните си предпочитания. Нещо повече – канцлерът на Германия готви с удоволствие, когато има свободно време. Сред специалитетите, с които Меркел се справя най-добре, са картофената супа, шницелите и ястията с риба. На Коледа тя приготвя традиционната картофена салата и печена гъска. Любимото й блюдо е свинска наденица със зеле. Меркел харесва още супите и пастата болонезе. Личният й готвач твърди, че обожава сирената. Подобно на много политици Меркел предпочита виното, но понякога не си отказва чаша бира.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст