През 2050 г. пътуваме до космоса с асансьор

Migration Image

Японската строителна компания " Obayashi " обяви амбициозното си начинание – да изгради асансьор към космоса през 2050 г., съобщава електронното издание CNET . Идеята ще бъде реализирана благодарение на въглеродна нанотехнология , а след пускането в експлоатация на асансьора, пътуването извън Земята ще е по джоба на всеки.

За да превозва хора и товари до нова космическа станция, съоръжението ще използва роботизирани колички, които са задвижвани с магнитни линейни двигатели. Що се отнася до технологията, която ще се използва, инженерът Йожи Ишикава от " Obayashi " обяснява, че издържливостта на опън на наноматериалите е почти сто пъти по-голяма от тази на стоманен кабел. "В момента все още не можем да изработим достатъчно дълъг кабел. Произвеждаме нанотръби с дължина само 3 сантиметра, но смятаме, че през 2030 година ще успеем да го направим ".

Що се отнася до цената на "извън земното пътуване", сега изпращането на карго с космическа совалка струва около 22 000 долара за килограм. Според компанията създател обаче, използването на космическия асансьор ще намали драстично цената, достигайки до 200 долара .

От " Obayashi " посочват още, че асансьорът ще достигне 96 000 км. височина. За сравнение линията Карман (от която се приема, че започва Космосът) се намира на 100 км. над Земята, Международната космическа станция на 330 км. , а Луната на 384 000 километра.

Вече изследователски екипи в цяла Япония работят върху логистичните проблеми около изграждането на асансьора. Така например учени от Университета Канагава са се заели с проучване на особеностите на роботизираните колички, като това как ще се изкачват до различни височини и как ще спират.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст