С държавни и с европари Делян Добрев ще санира частни блокове

Migration Image

Заложили сме да започнем мащабна програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. С ресурс от 2 милиарда лева ще успеем да санираме половината блокове в цялата държава. Това каза водачът на листата на ГЕРБ-Хасково и бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на ГЕРБ Делян Добрев на обществена дискусия “Дневният ред на България” – национални цели и приоритети в енергетиката“.

Добрев обясни, че след втората година интензитетът на помощта ще се намали на 75% и ще се включат всички останали жилищни сгради в страната. “Ще положим достатъчно усилия в енергийната ефективност при производство на енергия, както и в бизнеса”, уточни той.

Във връзка с битовата газификация Делян Добрев заяви, че са започнали пилотна програма по Фонд “Козлодуй” за подпомагане използването на газа за домакинствата. “Основен приоритет трябва да е удължаване на 5 и 6 блок на АЕЦ “Козлодуй” и енергийна ефективност”, допълни Добрев.

 

И точно тук възникват ред въпроси.

– Първо как си представя лицето Делян Добрев харченето на тези 2 млрд. лева? Като раздаване на калпак на държавни и на европари на живеещите в половината частни апартаменти индивиди срещу полагане на стиропор върху външните стени на панелките им? Или като някаква форма за частично субсидиране на тяхната термоизолация от държавата? Или като субсидиране на лихвата или главницата по вече теглени заеми?

– Защо едни – половината собственици на апартаменти, ще бъдат субсидирани в някакъв хипотетичен пълен обем през първия етап, а другите – хора от останалите апартаменти и всички в къщи, ще получат през втория етап само 25% от парите, отпуснати за първите? По какви критерии ще се определят кои са нашите и кои са вашите в този случай?

– Пенсионерите и работещите равноправни ли ще са в тази грантова схема, защото тежестта за санирането е различна за едните и другите?

– Как ще се дават държавните пари на частните бенефициенти? През банки, през общините или през организациите на ГЕРБ по места? И срещу какво – само план или намерение, или срещу частично завършен проект или напълно изградена и разплатена вече инвестиция?

И така нататък. До безкрая! Има купища чисто финансови – но дори и политически въпроси, свързани с правомерното харчене на държавни пари за частни инвестиции. Защото дори с държавна финансова помощ, външната топлоизолация на един частен апартамент в един частен жилищен блок си е частна инвестиция.

– И защо само блоковете, а да не кажем и къщите по села и малки и средни градове ще присъстват в първия етап? С какво живеещите в  панелни блокове са по-горе и от живеещите в къщи?

– А как ще се процедира с тези дето вече са си санирали блока? Ще ги почерпим ли, по случая, с чаша студена вода?

Нещо не са изяснени нещата. Освен ако идеята не се използва единствено като предизборно кюспе за наивни и немислещи шарани.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст