ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

2 млрд. лв. нов дълг заради вложителите

Румен Порожанов

Два милиарда лева нов дълг да емитира следващото редовно правителство на България, за да се обезпечи бъдещото изплащане на всички депозити до 196 хил. лв. на вложителите в КТБ. Това предлага служебният кабинет в проект за актуализацията на бюджета за тази година. Промените в сметките на хазната ще бъдат официално представени в понеделник, 29 септември. Средствата ще влязат във Фонда за гарантиране на влоговете в банките, където има натрупани 2.1 млрд. лв., които са недостатъчни, защото защитените депозити в КТБ са за

3.6 млрд. лева.

Водещи банкери у нас декларираха, че имат готовност да осигурят нужните пари, така както направиха и при моментната криза, която преживя Първа инвестиционна банка. Тогава те вложиха 1.3 млрд. лв. от свръхликвидността си в държавни ценни книжа.

"В началото на следващата седмица ще бъде представен проектът за актуализация"-обясни премиерът Георги Близнашки . "Правим всичко възможно да успокоим страстите. Акцентът ни е да се запази гражданският мир", уточни той.

Финансовият министър Румен Порожанов предлага увеличение на дефицита до 4.2 на сто от БВП вместо записаните в основния финансов закон 1.8 процента. Това в абсолютни числа означава, че недостигът в хазната ще набъбне до 3.4 млрд. лв. от планираните засега 1.5 млрд. лв., т.е. ръст от 1.9 млрд. лева.

Новите числа ще бъдат внесени за обсъждане в Тристранния съвет в събота и неделя и след това в сряда, 1 октомври, ще влязат в Министерския съвет.

За актуализация на бюджета Порожанов предупреди веднага след като пое поста. Тогава той заяви, че е възможно бюджетният дефицит да достигне 3% от БВП до края на 2014 година. И се зарече: "Ще опитаме да го удържим до 3%, което влиза в Маастрихтските критерии, за да не влизаме в процедура по свръхдефицит, а само в обяснителен режим защо не сме изпълнили бюджетните си цели", каза тогава Порожанов. При подготовката на вариантите обаче експертите му са установили, че само забавянето в събирането на приходите и спрените плащания от ЕС по замразените ОП "Околна среда" и "Регионално развитие" вече са надули дефицита до 1.2 млрд. лв. още в края на юли, което е 78% от планирания за цялата година.

Предложенията подготвят почвата за решение, което ще се вземе, когато има действащ парламент.

В късния петъчен следобед обаче синдикатите и работодателите обявиха, че няма да се явят на тристранната среща за актуализацията на бюджета в понеделник. Те са недоволни, че не са получили материалите от финансовото министерство, както предварително им беше обещано.

 

План "Б"

 

Служебният премиер имал резервен план "Б" за актуализацията на бюджета при негативен сценарий в икономиката. В него е записано, че бюджетният дефицит може да достигне 5% от БВП, или около 3.95 млрд. лева. Причината за втория комплект сметки са неяснотите около това дали Брюксел ще размрази плащанията по двете спрени оперативни програми – "Околна среда" и "Регионално развитие". Притесненията са, че около 700 млн. лв. вече са платени, но все още не са ни върнати от ЕК. Освен това в сметките не е включена и корекцията по "Околна среда" – 150 млн. лева. Надеждите са сумата да се прехвърли за 2015 година. Премиерът Близнашки обяви вчера, че в променените сметки няма разход, който да е излишен. "Това, което правим, е буквално да гасим пожари", заяви той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст