ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

До пет години НЕК ще е с нулев дефицит, прогнозира Щонов

Migration Image

Десетпроцентното увеличение на цената на тока от 1 октомври е минималният праг и "разумната стъпка", за да се стабилизира системата. Това заяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов по време на специална пресконференция. Той посочи някои от разработваните мерки от кабинета за стабилизиране на системата. Съвкупността от всички тях във времето ще доведе до намаляване на дефицита в сектора. Между три и пет години ще трае процесът докогато НЕК излезе на нула.

"Като вземем дефицита от 900 млн. лева и ако не се покрие след една година, задълженията ще бъдат с един милиард лева повече. Останалият дефицит от 700 млн. лв. също трябва да се покрие", каза Щонов . По негови думи последните пет години е водена непоследователна политика в сектора на енергетиката и ако сега не се предприемат мерки, задълженията ще продължат да растат. Щонов подчерта, че е наясно с ниската покупателна способност в страната и че увеличението ще удари сериозно джоба на българина. В същото време се говори за "постепенно увеличение" на цената, включително и над въпросните 10%. Личното мнение на енергийния министър е че щом се говори за "постепенно", след 1 октомври няма да се вдига на всеки три месеца.

Служебният министър спомена някои от набелязаните мерки, които трябва да бъдат приложени, за да се постигне баланс. Една от тях се отнася за заводските централи, които продават защитена електроенергия, а за собствени цели купуват електроенергия от свободния пазар. Той определи тези действия като "несправедливи" и заяви, че щом произвеждат електроенергия, трябва да използват първо за задоволяване на личните нужди и едва тогава при наличие на излишък – да се продава.

Друга мярка е при наличие на неефективно производство на някоя от заводските централи, когато те удрят системата и увеличават дефицита по два начина. "Първо това е скъпа електроенергия, която трябва да се използва за собствени нужди. И второ – те са включени в системата и не позволяват да се натоварят максимално американските мощности, за които ние купуваме целия обем електроенергия, която произвеждат", обясни енергийният министър. За неефективното производство заводските централи ще бъдат ограничавани и изкарвани от микса електроенергия. Това от своя страна ще позволи падане на средната цена на тока.

Щонов отбеляза още, че част от ефективността на мерките ще се дължи на зоконови промени и политическа воля: "Това са дългосрочни мерки и 95% от участниците в Енергийния борд са съгласни с увеличението на тока". Енергийният министър бе категоричен, че е необходимо съгласие и консенсус, всички участници да си понесат част от тежестта. "Важно е да се предприемат реални мерки за напредък, а не както е било до сега – измислени мерки на хартия, които не помагат за намаляване на дефицита", допълни още той.

Не беше пропуснат и коментар относно търговия с въглеродни емисии. По думи на Щонов , възможностите са разгледани и се работи по тях. От голямо значение обаче е оценката на парите, които потенциално ще дойдат в държавата и НЕК от тези мерки. "Оказа се, че не са чак толкова много. Тук не говорим за стотици милиони, а за десетки милиони. А с десетки милиони не може да се покрие дефицита от 700 млн. лева", обясни енергийният министър.

Министърът подчерта че служебното правителство е ограничено от към предприемане на действия за предоговаряне на цените по дългосрочните договори с американските електроцентрали. "Надяваме се на приемственост и следващото правителство да продължи тези мерки", заяви Щонов . По негови думи няма как да не се премине през промени в цените на изкупуване на енергия. "Американските централи имат договори за 15 години и ще имат срок на живот от 50 години. Този договор може да се разсрочи и да се облекчим", допълни още министърът.

 

Мая Иванова

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст