ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Експерти: България има време да избегне наказание от ЕК за КТБ

Migration Image

Страната ни има достатъчно време, за да промени националното си законодателство, така че да избегне наказателна процедура от Европейската комисия заради блокираните в КТБ влогове, коментираха пред БТА икономисти и финансисти. Според бившия финансов министър проф. Христина Вучева писмото, изпратено от ЕК е в рамките на стандартна процедура за уточняване на казуса с КТБ и Търговска банка "Виктория" и не означава започване на наказателна процедура срещу страната.

Брюксел отправя към нас искане за транспониране на европейската директива в българското законодателство. Европейските директиви обаче не се пренасят автоматично в националното законодателство, те изискват пренасяне на разпоредбите в българските закони както страната намери за добре, обясни финансистът.
Вучева поясни, че според европейската директива пет дни, след като БНБ установи, че дадена търговска банка не е платежоспособна, гарантираните депозити трябва да бъдат изплатени. Само че разбирането кога се установява неплатежоспособност е различно. Ако се установи, че изискването на европейската директива не е приложено в нашия Закон за кредитните институции, създаден през 2006 г., то той ще бъде променен, така че европейските изисквания да бъдат спазени, коментира бившият финансов министър.

По-важното е въпросът с КТБ да бъде решен генерално, смята още експертът. Според нея предишните управляващи и БНБ са можели да решат проблема още няколко дни след възникването му, но това време е загубено и сега трябва да се търсят други мерки и решения от новия кабинет и парламент.

Лъчезар Богданов от "Индъстри Уоч" коментира, че до сега от Брюксел не са имали забележки към българското банково законодателство. Според нашето законодателство, за да получат вложителите достъп до своите депозити, първо банката трябва да бъде обявена в несъстоятелност. Това от своя страна може да се случи, само ако регулаторът по безспорен начин установи, че банката е неплатежоспособна, поясни Богданов. По думите му бързи решения са били потърсени още през лятото, но не са били приети от парламента. Затова сега се намираме в ситуация, в която законодателството трябва да бъде променяно.

Икономистът коментира още, че  няма да има никакъв проблем с изплащането на гарантираните депозити от Фонда за гарантиране на депозитите, като той може да вземе държавно гарантиран заем, а това ще доведе до вдигане на лимита на държавния дълг, прогнозира Богданов.

Според икономиста Георги Ангелов от института "Отворено общество" страната ни има поне два месеца, които ще минат в размяна на кореспонденция с ЕК, преди да се стигне до задействане на наказателна процедура. Дотогава със сигурност ще има нови парламент и правителство, които ще трябва да променят Закона за кредитните институции.
Според Ангелов дори и да се стигне до вариант за обявяване на КТБ в несъстоятелност, то това едва ли ще бъде заплаха за българската банкова система, защото е минало достатъчно време и е станало ясно, че КТБ не е заразила другите банки. По-скоро трябва да се помисли за ефекта върху икономиката, защото в КТБ има и добри кредитополучатели и вложители, които са от големи отрасли, заяви още той.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст